DNieuws

Politieke partijen hebben de verantwoordelijkheid om iedereen in een democratische samenleving te vertegenwoordigen. Toch wordt in Nederland, als het gaat om toegankelijkheid, vaak alleen gedacht aan de meerderheid. Voor doven en slechthorenden is het moeilijker om informatie te krijgen over de verkiezingen van de Tweede Kamer op woensdag 22 november 2023. 

Politieke informatie en standpunten worden vaak verspreid via verschillende media. Helaas zijn niet al deze bronnen toegankelijk voor doven, wat hen uitsluit van belangrijke informatie en actieve deelname aan het politieke debat. 

Er zijn daarnaast maar weinig politieke partijen die hun verkiezingsprogramma ook in begrijpelijke taal hebben geschreven. Van de 17 grootste partijen zijn er maar vier (D66, GroenLinks/PvdA, CU en PvdD) die aparte teksten hebben gemaakt voor laaggeletterde Nederlanders. De NOS heeft dat onderzocht. 
In Nederland zijn zo’n 2,5 miljoen laaggeletterden, die moeite hebben met functioneren in de maatschappij omdat ze moeite hebben met lezen, schrijven of rekenen. 

Turkoois/DNieuws heeft politieke partijen benaderd die meedoen aan de verkiezingen. Wat is het doel van Turkoois? Het doel is om de toegankelijkheid en inclusie voor doven te vergroten. Turkoois maakt nieuws, informatie en vertalingen in Nederlandse Gebarentaal (NGT) om doven toegang te geven tot relevante en betrouwbare informatie. NGT is de belangrijkste taal voor veel doven en is sinds 1 juli 2021 wettelijk erkend in Nederland. 

Verschillende partijen, waaronder CDA, BBB, D66 en PvdD, hebben positief gereageerd op het initiatief van Turkoois. Sommigen hebben beloofd hun verkiezingsprogramma te vertalen, terwijl anderen hebben gekozen voor een samenvatting in NGT of een reclamespotje in NGT. De CU heeft zelfs zelf al een dove vertaler ingezet. Er waren echter ook negatieve reacties, waarbij budgetproblemen werden genoemd of, zoals bij de SP, vage beloften voor de toekomst werden gedaan. Andere partijen, zoals VVD, GL/PvdA en BIJ1, hebben helemaal niet gereageerd. Het idee dat ondertiteling voldoende is, blijft nog steeds sterk aanwezig. 

Hoewel Nederland in 2016 het VN-verdrag voor mensen met een handicap heeft goedgekeurd, wat zegt dat iedereen volledig moet kunnen meedoen in de samenleving, zijn er nog steeds veel dingen die niet goed gaan. Het gaat niet alleen om wat de wet zegt, maar ook om wat ethisch juist is. We moeten ons inzetten voor echte verandering en gelijke kansen voor iedereen. 

Ieder(in), de koepelorganisatie van mensen met een lichamelijke handicap, verstandelijke beperking of chronische ziekte, heeft een handleiding uitgebracht voor toegankelijke verkiezingen. Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) biedt ondersteunende middelen aan politieke partijen en gemeentes, maar de meeste politieke partijen lijken hier geen gebruik van te maken. Sommige gemeentes zetten zich wel actief in voor toegankelijkheid, maar het kernprobleem blijft bestaan. 

Het pijnpunt is dat veel politieke partijen de dovengemeenschap niet als een volwaardige groep zien. Ze worden gezien als te specifiek, te lastig of te duur, wat een trieste onderschatting is gezien het feit dat er meer dan 1,2 miljoen doven en slechthorenden in Nederland zijn. Hoeveel zetels laten deze partijen nu liggen? 

Deel dit

Geef een reactie

Ga naar de inhoud