DNieuws

Vanaf 2025 wordt het 1e gesprek tussen mensen met psychische problemen en een hulpverlener vergoed vanuit het basispakket van de zorgverzekering. Het Zorginstituut Nederland heeft dat bepaald. Het instituut wil dat hierdoor die mensen op tijd worden geholpen. 

Door het 1e gesprek kunnen de lange wachttijden in de GGZ korter worden gemaakt. Veel mensen met psychische klachten kunnen beter geholpen worden buiten de GGZ, bijvoorbeeld als ze schulden hebben of zich eenzaam voelen. Maar toch staan ze vaak op de lange wachtlijsten van de GGZ, waar hun problemen niet altijd worden opgelost. 

Het Zorginstituut denkt dat het 1e gesprek met GGZ-medewerkers en maatschappelijk werkers een start kunnen zijn voor een oplossing. Ze kunnen mensen snel doorverwijzen naar gemeentelijke diensten, zoals hulp bij schulden. 

In Rotterdam en een paar gemeenten in Brabant hebben ze de gesprekken uitgeprobeerd. Zorgverleners zijn er blij mee. De mensen met de psychische problemen ervaren het 1e gesprek als heel prettig, doordat er eerst wordt gekeken naar wie zij zijn en wat hun behoeften zijn. Vaak is daarna een GGZ-behandeling niet noodzakelijk. 
Vaak krijgt zo iemand al binnen een paar weken hulp. En als deze doorverwezen wordt naar hulp van de gemeente, wordt deze meestal al in dezelfde week geholpen. 

De Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie vindt het belangrijk dat de GGZ en de gemeenten gaan samenwerken om behandelingen te verbeteren en meer mensen te helpen. 

Door dit plan is specialistische zorg minder nodig, maar het betekent ook meer vraag naar hulp van de gemeente. Maar gemeenten hebben beloofd genoeg hulp en middelen te bieden om deze extra vraag aan te kunnen. 

Het is nog niet duidelijk of de mensen in de toekomst hun eigen risico moeten betalen voor zo’n gesprek. Het ministerie van Volksgezondheid en zorgverzekeraars zijn hier nog over aan het praten. 

Deel dit

Geef een reactie

Ga naar de inhoud