DNieuws

Gisteren op maandag 7 oktober was het precies een jaar geleden dat Hamas (de Palestijnse verzetsbeweging tegen Israël, red.) duizenden raketten afvuurde vanuit de Gazastrook op Israëlische steden, zoals Tel Aviv en Jeruzalem. Honderden Hamas-strijders drongen Israël binnen en doodden 1.250 Israëliërs in het grensgebied. Daarnaast werden tussen de 200 en 250 Israëliërs gevangen genomen en als gijzelaars naar Gaza gebracht. Hamas verklaarde dat deze aanval een reactie was op geweld van Israëlische kolonisten, de blokkade van de Gazastrook, de ontheiliging van de Al-Aqsamoskee, en jarenlange wreedheden tegen het Palestijnse volk. 

De herdenking van deze gebeurtenis vond gisteren overal in de wereld plaats, ook in Israël. Tegelijkertijd werd stilgestaan bij de acties van het Israëlische leger tegen de Palestijnen sinds 7 oktober 2023. Door voortdurende bombardementen en beschietingen door Israël op de Gazastrook en de Westelijke Jordaanoever zijn inmiddels minstens 45.000 Palestijnen omgekomen. Daarnaast zijn tienduizenden gewond geraakt en hebben 1,5 miljoen Palestijnen hun huis moeten verlaten. 

De huidige situatie doet denken aan wat 75 jaar geleden gebeurde tijdens de eerste Nakba, de periode van 1947 tot 1949 waarin de staat Israël werd opgericht. Voor de zionisten was dit het vervullen van hun ideaal: het oprichten van een Joodse staat in Palestina. De zionistische beweging begon eind 19e eeuw toen veel zionistische Europeanen en Amerikanen een eigen land wilden om te ontsnappen aan de Jodenvervolging. De huidige Israëlische regering-Netanyahu is zionistisch én extreemrechts, net als de vele Israëlische regeringen ervóór.
Er zijn echter ook vele gematigde Joden, die juist vreedzaam samen met de Palestijnen wilden en willen leven, ook in Israël en Palestina. Deze Joden doen momenteel ook mee aan de vele protesten over de hele wereld tegen Israël.

Voor de Palestijnen betekende de eerste Nakba het verlies van hun huizen in Palestina. Ongeveer 750.000 Palestijnen werden verdreven door de zionistische Israëliers of vluchtten, en hun dorpen werden verwoest. Duizenden Palestijnen werden toen ook gedood. In de jaren daarna keerden de gevluchte Palestijnen terug naar Palestina. Maar later werden ze weer verdreven door Israël, en gingen dan weer terug. Dat bleef zo doorgaan tot Israël in 1971 begon met het bouwen van de Gazamuur, dat steeds meer uitgebreid werd waardoor de 2 miljoen Palestijnen werden opgesloten in de Gazastrook en op de Westelijke Jordaanoever. Zo begon de gewelddadige bezetting van Palestina door Israël dat tot op de dag van vandaag voortduurt.

Deel dit

Geef een reactie

Ga naar de inhoud