DNieuws

Zonder nieuw beleid stijgt het aantal mensen in armoede in Nederland. Het Centraal Planbureau (CPB) voorspelt dat in 2024 ongeveer 1,2 miljoen mensen in armoede zullen leven. Dit zijn er 100.000 meer dan in 2023.

De economie in Nederland gaat nu achteruit, maar het CPB zegt dat Nederland dat goed kan hebben. De afgelopen jaren waren veel crisissen, zoals corona, de oorlog in Oekraïne, de hoge energieprijzen, etc. maar dat heeft Nederland in het algemeen goed doorstaan.

De prijzen van energie, voedsel en andere producten zijn de afgelopen maanden flink gestegen. Hierdoor hebben veel mensen minder geld om te besteden. Maar doordat er meer vraag dan aanbod is naar personeel, stijgen de lonen van de werknemers. Daarom verwacht het CPB dat de koopkracht volgend jaar weer beter wordt.

Waarom stijgt de armoede dan? De overheid nam vorig jaar tijdelijke maatregelen om de gevolgen van de gestegen energieprijzen te verminderen, vooral voor huishoudens met lage inkomens. Zoals de energietoeslag, de hogere huur- en zorgtoeslag en de loonsverhoging van minimumloners. Een deel van die maatregelen stopt na dit jaar. Zonder nieuw beleid loopt de armoede op van 4,8% van de bevolking dit jaar tot 5,7% in 2024. Onder kinderen stijgt het percentage dat in armoede leeft van 6,2% naar 7,0%.

Het CPB waarschuwt dat het kabinet echt een beleid voor lange tijd moet maken om de armoede te bestrijden. Het probleem is alleen dat de overheid steeds meer geld uitgeeft aan klimaatmaatregelen, rentelasten en de gezondheidszorg. Als er geen maatregelen worden genomen, loopt het begrotingstekort op van 2,4 procent in 2024 naar 3,9 procent in 2028. Daarom adviseert het CPB het kabinet om te bezuinigen op uitgaven of om de belastingen te verhogen.

Deel dit

Geef een reactie

Ga naar de inhoud