DNieuws

Attje Kuiken, de huidige leider van de Partij van de Arbeid (PvdA), heeft laten weten dat ze na bijna zeventien jaar in de Tweede Kamer niet terugkomt na de verkiezingen in november. Ze wil ruimte maken voor nieuwe mensen en ideeën, hoewel het werk nog niet helemaal klaar is. 

 Met het vertrek van Kuiken verliest de Tweede Kamer een ervaren politica. Kuiken zal herinnerd worden als een belangrijk figuur in de Nederlandse politiek, met haar invloed op de progressieve beweging. 

Kuiken is op 22 november 2006 begonnen als Tweede Kamerlid, toen ze voor het eerst werd gekozen. Sinds april 2022 is ze de leider van de PvdA in de Tweede Kamer. 

Samen met Carla Dik-Faber van de Christenunie en Jessica van Eijs van D66 heeft Kuiken in september 2019 het wetsvoorstel gedaan voor de erkenning van de Nederlandse Gebarentaal, dat uiteindelijk in oktober 2020 is aangenomen door de Tweede Kamer en de Eerste Kamer.  

Kuiken na het indienen van het wetsvoorstel: “Ik vind het erg moeilijk te begrijpen dat alleen moeite hebben met horen ervoor zorgt dat je niet volledig jezelf kunt zijn. Dit raakt me, ook al ben ik zelf niet afhankelijk van gebarentaal. Het gaat niet alleen om mensen die doof of slechthorend zijn. Het gaat er ook om dat we het belangrijk vinden om iedereens mogelijkheden te zien en ervoor te zorgen dat kwetsbaarheid niet nodig is. Zou het niet prachtig zijn als we hier samen voor opkomen?” 

De fracties van de PvdA en GroenLinks zullen tot aan de verkiezingen als één groep samenwerken. Dit betekent dat Jesse Klaver tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen na Prinsjesdag namens beide partijen zal spreken.  

Kuiken heeft ook gezegd dat ze misschien een ministerspost overweegt als de PvdA in de regering komt als zij wordt gevraagd. 

Deel dit

Geef een reactie

Ga naar de inhoud