DNieuws

De Nederlandse regering start een campagne om ouders van MBO-studenten te informeren over wijzigingen in de studiefinanciering. Het blijkt dat 90% van de ouders van MBO-studenten niet goed op de hoogte zijn van de veranderingen en de voordelen van de studiefinanciering. De Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) maakt zich daar zorgen over. Daarom richt de campagne zich op het informeren van ouders.  

Wat zijn de veranderingen en voordelen? 

  1. Vanaf 1 januari 2024 mag een MBO-student onbeperkt bijverdienen. Nu ligt de grens nog op zo’n 16.000 euro per jaar. 
  1. MBO-studenten krijgen voor een groot deel dezelfde voordelen als studenten op HBO’s en universiteiten op het gebied van studiefinanciering. Het ministerie van Onderwijs hoopt dat meer jongeren daardoor worden gestimuleerd om een passende opleiding te volgen. 
  1. Het grootste deel van de ouders (65 procent) weet niet dat MBO-studenten 35 jaar de tijd krijgen om hun studieschuld af te betalen in plaats van 15 jaar, net als in het hoger onderwijs. Dat kan belangrijk zijn. Soms krijgt een MBO-student niet meteen een goed betaalde baan na de opleiding.  
  1. Als een MBO-student wil doorstuderen bij HBO, kan deze voor 1 jaar een HBO-opleiding uitproberen. Als de student dan daarna besluit om niet door te gaan, hoeven de basisbeurs, aanvullende beurs en studenten-ov niet te worden terugbetaald. 
  1. Voor uitwonende MBO-studenten is er net als voor studenten in het hoger onderwijs een tijdelijke verhoging van de basisbeurs met 165 euro per maand om de gestegen kosten te compenseren. 

De overheid begrijpt dat ouders belangrijk zijn en wil hen goed informeren over financiële mogelijkheden voor hun kinderen. De campagne gebruikt verschillende manieren om ouders te bereiken en te informeren.

Deel dit

Geef een reactie

Ga naar de inhoud