DNieuws

Er zijn steeds meer klachten over het leerlingenvervoer in Nederland. Sommige leerlingen worden te laat opgehaald, anderen worden zelfs vergeten, en er zijn problemen met lange reistijden, slechte communicatie en niet-werkende apps. Ouders en organisaties maken zich zorgen.

Een moeder van een autistische zoon, zegt: “Ik maak me constant zorgen. Leerlingen zitten soms wel twee uur in de bus te wachten, en soms komt de bus niet eens opdagen. Het zou ouders moeten helpen, maar het zorgt nu voor meer stress.” Er zijn ook incidenten waarbij kinderen op verkeerde plaatsen worden afgezet, wat ouders nog meer ongerust maakt.

De Belangenorganisatie Leerlingen Belang Voortgezet Speciaal Onderwijs (LBVSO) dreigt zelfs met een rechtszaak tegen de overheid als er geen verbetering komt in het leerlingenvervoer. Voorzitter Elijah Delsink zegt: “Ouders weten niet waar ze naartoe moeten. Kinderen hebben recht op onderwijs.” Vorig jaar misten duizenden kinderen veel onderwijstijd vanwege problemen met het leerlingenvervoer. Ouders hadden problemen met hun werk en  en leerlingen scoorden lager op examens door het gemis aan lessen. Er lijkt weinig verbetering te zijn sindsdien. Delsink zegt echter dat de chauffeurs niet schuldig zijn. Hij vindt dat het probleem ligt bij het aanbestedingssysteem dat te veel naar de prijs kijkt en niet naar de kwaliteit.

Een woordvoerder van Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV) zegt dat de problemen vergelijkbaar zijn met voorgaande jaren. Hij wijt de problemen aan opstartproblemen na de zomervakantie en een tekort aan chauffeurs.

DNieuws heeft contact gezocht met dovenscholen in Nederland, om te kijken of dit probleem ook bij hen speelt. Sommige scholen, zoals de Kentalis Guyotschool voor SO, hebben een paar leerlingen die niet worden opgehaald voor een langer periode door het chauffeurstekort, “maar dit is wel goed gecommuniceerd naar de ouders zelf. De rest loopt wel goed over het algemeen, het is wel erg vervelend voor de leerlingen zelf.”

Auris Dr. M. Polanoschool ervaart het probleem vooral bij één specifiek taxibedrijf. “Chauffeurs van dit taxibedrijf vergeet kinderen, brengen ze te laat op school, halen ze niet op bij hun ouders of van school. Wij moeten de kinderen dan na schooltijd opvangen. Maar bij andere taxibedrijven loopt het prima.”

Kentalis Signis was niet bereikbaar voor commentaar.

Deel dit

Geef een reactie

Ga naar de inhoud