DNieuws

Een Nederlandse man met Marokkaanse roots zit momenteel in een moeilijke situatie in Spanje. Hij werd gearresteerd op verdenking van betrokkenheid bij terrorisme en is onlangs in hongerstaking gegaan om zijn onschuld te benadrukken. Zijn advocaten hebben zowel de Nederlandse als Spaanse autoriteiten beschuldigd van nalatigheid omdat ze beweren dat hij onterecht is vastgehouden. 

Het begon allemaal op 24 juli toen de man met zijn vrouw op weg was naar Marokko en verbleef in een hotel in Burgos, Spanje. Die ochtend werd hij gearresteerd door de Spaanse politie, hoewel hij geen criminele achtergrond had. Later kreeg hij te horen dat hij een inreisverbod heeft voor Spanje dat geldig is tot 2032, vanwege vermeende betrokkenheid bij een terroristische groep in Arnhem in 2018. Het Nederlandse Openbaar Ministerie en het ministerie van Buitenlandse Zaken kunnen hier geen duidelijkheid over geven en verwijzen naar elkaar en naar Spanje voor verdere informatie. 

Wat deze zaak nog opmerkelijker maakt, is dat de man in Nederland niet wordt gezocht voor terrorisme en niet bekend is bij de autoriteiten. Zijn advocaat benadrukt dat hij nooit in aanraking is gekomen met de politie of justitie en geen extremistische opvattingen koestert. De advocaat vermoedt dat de man, net als veel andere Nederlanders, onterecht op een ‘geheime terreurlijst’ terecht is gekomen, waar de afgelopen maanden veel ophef over is geweest. Minister Dilan Yeşilgöz (Veiligheid en Justitie) heeft in een brief aan de Tweede Kamer toegegeven dat er Nederlanders zijn die onterecht gesignaleerd staan, maar zegt dat de slachtoffers zelf actie moeten ondernemen om dit op te lossen. 

De man, die nu in hongerstaking is en zijn situatie als zeer zwaar beschrijft, voelt zich in de steek gelaten door de Nederlandse autoriteiten. Hij verklaarde: “Het gaat echt heel slecht met mij. Ik ben mentaal helemaal uitgeput. We zitten met zijn zessen in een cel zonder privacy, zonder airconditioning of ventilatie, in extreme hitte. Ik ben de afgelopen weken alleen maar ziek geweest.” 

Deze zaak heeft ook de aandacht getrokken van de Nederlandse politiek, waar Kamervragen zijn gesteld en politici hun verontwaardiging uiten over de gang van zaken. Muslim Rights Watch Nederland (MRWN), een organisatie die de islamitische gemeenschap verdedigt, eist actie van de Nederlandse staat en heeft rechtszaken aangekondigd om onschuldige slachtoffers te helpen. 

De zaak werpt ook een schijnwerper op het Schengeninformatiesysteem, waarbij de meeste EU-landen zijn aangesloten. De gegevens in dit systeem worden gedeeld met Interpol om aanslagen te voorkomen, maar volgens MRWN leidt dit ook tot onterechte slachtoffers. De organisatie pleit voor een herziening van deze praktijk en een oplossing voor degenen die onterecht op dergelijke lijsten belanden. 

De situatie van de Nederlander in Spanje blijft onzeker.

Minister Dilan Yeşilgöz en de Spaanse politie.
Bron afbeelding: destentor.nl
Deel dit

Geef een reactie

Ga naar de inhoud