DNieuws

Bij een schietpartij in Brussel zijn gisteravond twee Zweedse voetbalfans doodgeschoten. De dader is na een klopjacht vanmorgen neergeschoten tijdens een vuurgevecht met agenten in een café in een Brusselse wijk en onderweg naar het ziekenhuis overleden. Het wapen dat bij de aanslag is gebruikt, is naast hem gevonden.

Gisteravond, omstreeks 19.15 uur, hoorden mensen meerdere schoten op een plein in het centrum van Brussel. Op video’s die op sociale media rondgaan, kun je zien hoe een man in een opvallend oranje jas op een scooter arriveert en meerdere schoten afvuurt. Een paar mensen vluchten een gebouw in, waarna de schutter hen volgt en opnieuw het vuur opent.

Op een ander filmpje zou te zien zijn hoe hij wegrijdt op een scooter.

Naast de twee doden raakte een taxichauffeur zwaargewond. Die is buiten levensgevaar.

Volgens Belgische media droegen de 2 doden Zweedse voetbalshirts. Gisteravond speelde Zweden in Brussel een EK-kwalificatiewedstrijd tegen België, dat in de rust werd gestaakt. De Zweden wilden niet verder spelen, waar de Belgen mee akkoord gingen. Uit voorzorg mochten de supporters pas tegen middernacht het stadion uit.

In Zweden werden de afgelopen maanden korans verbrand. Daar waren felle protesten tegen in moslimlanden. Terreurbeweging Al Qaida riep zelfs op tot aanslagen tegen Zweden.Het is nog onduidelijk of deze schietpartij daadwerkelijk iets te maken heeft met die koranverbrandingen. Er zijn geen aanwijzingen dat er nog meer daders zijn.

De Belgische minister van Justitie zei vannacht dat de man al bekend was bij de Belgische politie. Volgens Belgische en Franse media gaat het om de 45-jarige Abdesalem L.

De wijk waar de schietpartij plaatsvond (bron: Belga via www.parool.nl)

Abdesalem L., was een illegaal in België verblijvende Tunesiër. Hij arriveerde in 2019 in ons land en vroeg in november van dat jaar asiel aan. In oktober 2020 werd zijn asielaanvraag afgewezen, waarna hij van de radar verdween. De man was bij de politie bekend voor onder meer verdachte handelingen, mensensmokkel, illegaal verblijf en bedreigen van de veiligheid van de staat.

De Belgische overheid zou al in 2016 door een buitenlandse politiedienst gewaarschuwd zijn voor de man, omdat die met een jihadistisch motief zou willen uitreizen naar een gebied waar oorlog is. De Belgische overheid heeft toen na onderzoek niets gedaan met die waarschuwing. De man stond ook niet op een lijst van terreurverdachten. “Volgens de Belgische diensten waren er geen aanwijzingen van radicalisering”, zei de Belgische premier daarover.

Na de aanslag is het algemeen terreurdreigingsniveau in Brussel naar niveau 4 gebracht. Dat is het maximale niveau. In de rest van België is het terreurdreigingsniveau naar 3 gebracht. Bij niveau 3 zijn terreurdaden “mogelijk en waarschijnlijk”. Wanneer niveau 4 van kracht is, is de terreurdreiging “ernstig en zeer nabij”. Het nationaal crisiscentrum raadt mensen in Brussel aan om waakzaam te zijn en thuis te blijven. Vanmiddag om 15.00 uur komt het nationaal crisiscentrum opnieuw samen om het dreigingsniveau te evalueren.

Zweedse bedrijven en organisaties worden extra goed in de gaten gehouden door de politie, omdat het Belgische nationaal crisiscentrum dat heeft gevraagd.

De Moslimraad van België heeft het geweld in Brussel scherp veroordeeld. De raad roept de Belgische overheid op om “erg vastberaden onze nationale gemeenschap te beschermen” en om “zo snel mogelijk duidelijkheid te geven over deze problemen die ons niet aangaan”.
Zelf wil de Moslimraad de inspanningen versterken om “deze dodelijke ideologie en haar verwoestende effecten tegen te gaan”. De raad geeft medeleven aan de families van de slachtoffers en roept op “tot solidariteit en waakzaamheid”, maar ook om “kalm te blijven en geen vooroordelen te maken in deze moeilijke tijden”.

Deel dit

Geef een reactie

Ga naar de inhoud