DNieuws

Corona, wat lijkt het lang geleden, maar het is belangrijk om deze periode te evalueren voor het geval van een nieuwe crisis.  

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) zegt in een nieuw rapport: Tijdens de coronapandemie was het kabinet te veel bezig met de acute zorg. Vooral het aantal ic-plekken was belangrijk. Hierdoor waren andere zaken, zoals de gevolgen van het post-COVID, gezondheidsproblemen door uitgestelde zorg en brede maatschappelijke problemen, vergeten in het beleid.   

De raad keek naar de crisis van januari 2020 tot september 2022. Zij vinden dat de regering te lang vasthield aan haar eerste plannen en doelen in de eerste maanden van de coronacrisis. Andere risico’s en schade kregen niet genoeg aandacht. 

Ziekenhuizen in Noord-Italië waren een voorbeeld van wat men wilde voorkomen. Daar, vooral in Bergamo, was er in maart 2020 te weinig plaats op de ic’s voor alle patiënten. Mensen stierven in de gangen van het ziekenhuis en er was een tekort aan doodskisten. Dit wilde Nederland vermijden. 

Het kabinet veranderde zijn aanpak niet, zelfs toen er nieuwe problemen opkwamen. Zo was er onrust door de lockdowns, het coronatoegangbewijs en groepsverboden. Deze zorgden soms voor heftige rellen. 

De OVV adviseert het kabinet om bij een volgende crisis vaker te evalueren of de gestelde doelen nog passend zijn bij de situatie. Ook adviseren ze om bij een nationale crisis het hele kabinet verantwoordelijk zijn voor de beslissingen. Nu lag die verantwoordelijkheid nog te veel bij de minister van Volksgezondheid. 

De OVV zegt dat het kabinet de signalen uit de zorg niet goed oppikte en te veel vertrouwde op de volhoudenheid van zorgmedewerkers.  

Chris van Dam van de OVV benadrukt dat niemand klaar was voor zo’n grote en lange crisis. Toch is er veel bereikt. Hij zegt dat de adviezen en aanbevelingen in dit licht bekeken moeten worden. 

De bekende persconferenties
(bron afbeelding: trouw.nl)

Deel dit
Ga naar de inhoud