In Nederland betalen de inwoners belasting over wat ze verdienen. Voor koning Willem-Alexander en zijn familie geldt dit niet. Over een groot deel van hun inkomen hoeven ze niks af te dragen. Dit is zo sinds 1848, omdat men toen dacht dat de koning anders misschien niet genoeg geld zou hebben om onafhankelijk te zijn. Het gaat om ongeveer 8,9 miljoen euro aan inkomsten per jaar.
Maar hier kan verandering in komen. Veel partijen in de Tweede Kamer, waaronder het Nieuw Sociaal Contract (NSC) en JA21, vinden dat het tijd is dat de koning op dezelfde manier belasting gaat betalen als iedereen. Dertien partijen zijn voor deze verandering, maar vier partijen niet.
Deze discussie is niet nieuw en speelt al bijna 10 jaar. Premier Rutte en zijn partij, de VVD, samen met andere christelijke partijen zijn tegen het veranderen van deze regel. Rutte vindt het allemaal te ingewikkeld en denkt dat er niet genoeg steun voor is.
Maar na de volgende verkiezingen in november kan dit veranderen. Als de peilingen kloppen, zijn er genoeg stemmen in de Tweede en Eerste Kamer om de grondwet aan te passen. In de Tweede Kamer is er dan een 2/3 meerderheid nodig, wat 100 zetels betekent.
Toch is het niet zeker of de koning echt belasting moet gaan betalen. De nieuwe regering moet hierover beslissen en een nieuwe wet maken. En daar moet het parlement dan twee keer over stemmen.
Opvallend is dat deze vraag over de koning en belastingen niet in de StemWijzer staat die gisteren is uitgekomen. Maar het is wel iets waar veel over gesproken wordt.