DNieuws

In Amsterdam hebben tienduizenden mensen gistermiddag meegedaan aan een grote klimaatmars. Volgens de organisatoren van de mars waren er 85.000 mensen aanwezig. Er waren veel meer mensen bij deze klimaatdemonstratie dan bij die van twee jaar geleden. Het was de grootste klimaatdemonstratie ooit in Nederland. 
De politie bevestigt het aantal van 85.000 deelnemers en zegt dat de demonstratie rustig en in een goede sfeer is verlopen. Er werd niemand gearresteerd. 

De route van de mars ging van de Dam naar het Museumplein. Daar bleef een deel van de demonstranten om te luisteren naar toespraken, debatten en optredens van verschillende artiesten. De wereldberoemde klimaatactivist Greta Thunberg liep ook mee, en hield een toespraak. 

Voordat Thunberg aan het woord kwam, kwam de winnaar van de PAX Vredesduif 2023, Sahar Shirzad, op het podium. Shirzad sprak in haar toespraak een aantal keren de Palestijnse spreuk “From the river to the sea, Palestine will be free” uit. Mensen op het podium en in het publiek waren hierover verontwaardigd. De microfoon van Shirzad werd uitgezet. Toen Thunberg daarna haar toespraak mocht doen, vroeg zij Shirzad terug op het podium en ook een Afghaanse vrouw. Daarop kwam een man van de hoofdorganisatie op het podium die de microfoon van Thunberg probeerde af te pakken en zei dat het een klimaatdemonstratie was, en geen vredesdemonstratie. De filmbeelden van deze gebeurtenis gaan nu de hele wereld over.  

De klimaatmars is georganiseerd door negen organisaties, waaronder bekende namen als Oxfam Novib, Extinction Rebellion, Greenpeace en FNV. De organisaties zeggen dat hun belangrijkste boodschap is dat het tijd is voor een rechtvaardig beleid. Zij zeggen dat de crises zich opstapelen en met elkaar verband houden: de wooncrisis, de armoedecrisis, de klimaatcrisis. Volgens hen zijn dit keuzes die de politiek heeft gemaakt. 

Andere belangrijke thema’s, zoals het afbouwen van fossiele subsidies en een verplicht klimaatplan voor vervuilende bedrijven, werden ook genoemd.  

De demonstranten konden zich aansluiten bij themablokken: er was een blok kinderklimaatmars en een blok tegen grote vervuilers, een feministisch blok, een landbouwblok, een blok voor duurzame mode, een antiracismeblok en een vegan-blok.

Deel dit

Geef een reactie

Ga naar de inhoud