DNieuws

De krappe treinwagons in Mumbai zijn een ontmoetingsplek geworden voor doven tijdens hun dagelijkse reizen. Deze sociale dynamiek is gedocumenteerd door de Belgische Annelies Kusters, benoemd als de eerste dove professor in Dovenstudies en Gebarentaalstudies in VK. Er waren nog maar een paar horende professoren in dit vakgebied in VK.  

Kusters, die al bijna 20 jaar dovengemeenschappen over de hele wereld heeft bestudeerd, is nu benoemd tot professor sociolinguïstiek aan de Heriot-Watt University, Edinburgh in Schotland. Dit is een promotie vanuit haar vorige positie als docent aan de afdeling Taal- en Interculturele Studies. Verschillende landen in Europa en de VS hebben al dove professoren die onderzoek doen op deze gebieden. Kusters vindt dat dit eerder had moeten gebeuren in VK. 

Tijdens haar onderzoek is Kusters in verschillende landen geweest, waaronder Brazilië, Denemarken, Frankrijk, Ghana, India, Italië, Kenia en Suriname. In Ghana observeerde zij zowel doven als horenden die een lokale gebarentaal gebruikten om te communiceren. 

“Ik realiseer me dat ik het voorrecht heb om zo ver te zijn gekomen,” zegt Kusters. “Maar ik sta op de schouders van de dove docenten en onderzoekers die mij hebben opgeleid – en ik moedig anderen aan om op die van mij te staan.” Zij kreeg les van dove docenten in Bristol in 2006. Voor haar proefschrift werkte zij samen met een andere dove onderzoeker. 

In Mumbai bestudeerde Kusters hoe doven en horenden communiceren via gebaren in de treinwagons. Haar onderzoek liet zien dat dove passagiers de wagons die gereserveerd zijn voor mensen met een handicap gebruiken als belangrijke ontmoetingsplaats. Deze dynamiek versterkt de banden binnen de dovengemeenschap van Mumbai en vergroot het bewustzijn van doven bij horende passagiers. 

Kusters is ook projectleider van MobileDeaf, een project gefinancierd door de European Research Council. Dit project heeft als doel te onderzoeken hoe dove individuen uit verschillende landen met elkaar omgaan en hun gebarentalen aanpassen om communicatie te vergemakkelijken. 

Heriot-Watt University is trots op de eerste dove professor in Dovenstudies in VK. Na bijna 40 jaar van Dovenstudies, onderzoek en onderwijs aan universiteiten in het land, is de benoeming van Kusters als professor een belangrijke mijlpaal. Het is ook een belangrijke ontwikkeling in het vakgebied. 

Auteur: Tine Hedin / Teckenbro
Vertaling + revisie: Jos de Winde

Deel dit

Geef een reactie

Ga naar de inhoud