DNieuws

Veel Nederlanders met een migratieachtergrond vinden dat hun belangen niet goed zijn vertegenwoordigd in de Tweede Kamer. Dat komt naar voren uit het Nationaal Kiezersonderzoek. Ongeveer 70 procent van de kiezers met een niet-Europese migratieachtergrond vindt dat.  

Het onderzoek toont aan dat dit sterker is bij degenen die discriminatie ervaren. Partijen zoals Denk, Bij1 en Kamerleden met een migratieachtergrond hebben hier tot nu toe weinig aan veranderd. Bij kiezers met een migratieachtergrond die van plan zijn op VVD of D66 te stemmen, is er wel voldoende gevoel van vertegenwoordiging. 

Sinds 1971 wordt het Nationaal Kiezers Onderzoek in samenwerking met verschillende universiteiten gehouden tijdens de Tweede Kamerverkiezingen. Een representatieve groep kiesgerechtigden vult vóór en ná de verkiezingen een vragenlijst in, inclusief mensen met een migratieachtergrond uit Afrika, Azië en Amerika. Het eindrapport wordt in februari gepubliceerd. 

Jongerenwerkers in multiculturele wijken herkennen de gevoelens van de kiezers met een niet-Europese migratieachtergrond.  

Maar het blijkt ook dat een derde van Nederlanders zonder migratieachtergrond vindt dat de belangen van mensen met een migratieachtergrond te veel worden behartigd, en zij voelen zich weinig gehoord. Deze kiezers kijken nu naar partijen die migratie willen beperken, zoals FvD, PVV, JA21 en BBB.  

Het vertrouwen in de Tweede Kamer is over het algemeen laag, vooral bij kiezers met een migratieachtergrond die zich onvoldoende vertegenwoordigd voelen. 

Een hoogleraar denkt dat directere betrokkenheid, zoals burgerforums, en meer zichtbaarheid van Kamerleden rond het thema discriminatie kunnen helpen met het gevoel van gehoord worden. Het vertrek van Kamerleden die discriminatie aankaartten, zoals Simons (Bij1), Kuzu en Azarkan (Denk), kan invloed hebben op de opkomst van kiezers met een migratieachtergrond. Het wantrouwen kan leiden tot niet stemmen, maar het kan ook extra motivatie zijn om te stemmen, afhankelijk van het gevoel van erkenning en vertegenwoordiging. 

Er zijn zorgen in multiculturele wijken over het vertrek van politieke figuren die zich inzetten tegen discriminatie. Jongerenwerkers zeggen dat politici die begrijpen wat mensen dagelijks ervaren, belangrijk zijn.  

Het vertegenwoordigen van slachtoffers van de toeslagenaffaire en het aanpakken van racisme en discriminatie zijn daarnaast ook heel belangrijk voor het winnen van vertrouwen. Naast binnenlandse zaken speelt ook internationale solidariteit, zoals bij conflicten in het Midden-Oosten, een rol bij het motiveren van stemmen. 

Deel dit

Geef een reactie

Ga naar de inhoud