DNieuws

In Hongkong waren er afgelopen zondag verkiezingen voor het parlement in de stad. Er kwamen heel weinig mensen stemmen: slechts 27,5 procent. Nooit eerder maakte zo’n laag percentage van de inwoners gebruik van hun stemrecht. 

Hongkong stond vanaf 1842 tot 1997 onder Brits bestuur. Op 1 juli 1997 werd Hongkong formeel overgedragen aan China. Er werd hiervoor een overeenkomst gesloten tussen China en Groot-Brittannië, waarin onder staat dat Hongkong nog tot 2057 zijn eigen wetten, politieke vrijheden en rechtspraak zou houden. Hongkong werd “één land, twee systemen” genoemd. 

Maar de afgelopen jaren is China zich steeds meer gaan bemoeien met Hongkong. De vorige verkiezingen waren in 2019, en toen waren er heel veel protesten tegen China, omdat China een nieuwe wet wilde invoeren waarbij verdachten van misdaden in Hongkong zouden worden overgeplaatst naar China. 

Toen heeft China in 2020 nog een nieuwe wet ingesteld: een staatsveiligheidswet, waardoor de democratie in Hongkong heel erg is beperkt. Deze wet maakt het strafbaar om kritiek te geven op de Chinese regering of om te strijden voor onafhankelijkheid van Hongkong.  

In 2022 heeft China een aantal belangrijke bestuurders in Hongkong vervangen. Deze nieuwe bestuurders zijn loyaal aan de Chinese regering. Dit wordt gezien als een verdere stap van China om de controle over Hongkong te vergroten. 

Een groot deel van de mensen die tegen China protesteerden, zit sinds 2020 in de gevangenis of is naar het buitenland gevlucht.  

Hongkongers die zich verkiesbaar stellen moeten nu eerst een onderzoek ondergaan waarbij wordt nagegaan of ze ‘een bedreiging vormen voor de nationale veiligheid’. Volgens nieuwszender Al Jazeera is meer dan zeventig procent van de uiteindelijk verkiesbare kandidaten zelf betrokken bij het uitvoeren van deze onderzoeken. Geen van de leden van de populairste oppositiepartij, ‘The Democratic Party’, was afgelopen zondag verkiesbaar. 

Afgelopen zondag waren er meer dan 10.000 politieagenten op de been. Volgens de politie en de anti-corruptie-autoriteit van de stad zijn ten minste zes mensen gearresteerd wegens vermeende overtredingen. Zij zouden online hebben opgeroepen ongeldige stemmen uit te brengen of de verkiezingen te verstoren. 

Volgens een van de weinige democraten in de lokale politiek krijgt iedereen in Hongkong het gevoel dat verkiezingen nutteloos zijn. Zelfs mensen die wel vóór China zijn vragen zich af waarom ze moeten stemmen, omdat het allemaal hetzelfde is. 

Deel dit

Geef een reactie

Ga naar de inhoud