DNieuws

In Rijnsburg zijn 9 december twee personen overleden in een huis. Ze zijn overleden door koolstofmonoxidevergiftiging, zo meldt de politie. In een artikel van Omroep West stond dat het niet bekend is om wie het gaat. Maar op Facebookpagina DovenNieuws staat twee dagen later een foto van een doof stel en werd gezegd dat het hier om Maarten Vooijs en Iris Aranda gaat.

In een tweede artikel van Omroep West wordt verteld dat de dochter van Vooijs haar vader op de bank in de woonkamer heeft gevonden. Ze sloeg toen alarm waarna een buurman hulp kwam bieden. Hij probeerde Vooijs nog te reanimeren, maar dat hielp al niet meer. Aranda werd later in bed gevonden door de brandweer.

De hulpdiensten kwamen rond 12.30 uur bij het huis. Ook andere huizen in de buurt werden gecontroleerd. De politie doet nog onderzoek naar de oorzaak van het koolstofmonoxidelek.

Bij het Facebookberichtje van DovenNieuws zijn er inmiddels al 200 reacties en opmerkingen binnengekomen van mensen die zeggen dat ze Vooijs en Aranda hebben gekend, of dat ze de families veel medeleven betuigen.

Koolstofmonoxidevergiftiging is gevaarlijk omdat je het niet ziet of ruikt. Het kan ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken. In Nederland overlijden jaarlijks gemiddeld vijf tot tien mensen door koolstofmonoxidevergiftiging. De eerste symptomen zijn hoofdpijn, duizeligheid en misselijkheid. Vaak komt koolstofmonoxide vrij door slecht onderhouden cv-ketels, kachels of geisers. De brandweer adviseert deze jaarlijks te laten controleren. Ook is het belangrijk om een koolstofmonoxidemelder in huis te hebben en voor goede ventilatie te zorgen.

Deel dit

Geef een reactie

Ga naar de inhoud