Het Hof van Justitie in Suriname heeft oud-president Desi Bouterse definitief twintig jaar gevangenisstraf gegeven vanwege zijn rol bij de Decembermoorden in 1982. De 78-jarige Bouterse was zelf niet aanwezig bij de uitspraak. Vier andere ex-militairen zijn ook veroordeeld tot 15 jaar celstraf, ook zij waren niet aanwezig.
In hoger beroep had het Surinaamse Openbaar Ministerie twintig jaar cel geëist tegen Bouterse, met het verzoek tot onmiddellijke gevangenneming. Het hof vindt echter dat het OM niet voldoende reden heeft gegeven om Bouterse direct in de gevangenis te zetten. Het OM moet nu nadenken hoe zij de uitspraak van het Hof gaan uitvoeren.
Het langdurige proces draait om de moord op 15 politieke tegenstanders van Bouterse in december 1982. In Fort Zeelandia in Suriname werden journalisten, vakbondsleiders en advocaten doodgeschoten. Bouterse was toen de baas van het leger. Hij zegt dat hij niet betrokken was bij de moorden.
In 2019 kreeg Bouterse al 20 jaar gevangenisstraf. Na zijn verzet belandde de zaak opnieuw bij de krijgsraad, die in 2021 dezelfde straf oplegde. Bouterse kan niet meer in beroep gaan tegen de uitspraak van gisteren.
Er was al verwacht dat Bouterse gisteren niet aanwezig zou zijn in de rechtbank. Hij was al heel vaak afwezig tijdens het jarenlange proces. Zijn aanhangers hadden hem aangemoedigd weg te blijven.
Bouterse noemt het proces politiek gemotiveerd en beschuldigt Nederland van het achterhouden van cruciale informatie.
Na ruim 41 jaar wachten zijn de nabestaanden eindelijk opgelucht. Zij hopen dat de aandacht nu naar de 15 vermoorde mensen gaat die zich sterk hadden gemaakt voor een democratisch Suriname.
Dit zijn de namen van de 15 vermoorde mensen (bron: NOS):