DNieuws

Afgelopen weekend in Rome, Italië, hebben honderden neofascisten in het openbaar de Hitlergroet gedaan. De Hitlergroet is in Italië verboden, en het heeft veel Italianen boos gemaakt. Leden van de oppositie van de Italiaanse regering willen weten waarom de politie niks deed. 

Neofascisten zijn een groep van na de Tweede Wereldoorlog. Fascisme zelf groeide heel sterk in Duitsland (onder Hitler) en ook in Italië onder de dictator Benito Mussolini in de jaren na 1920. Fascisme is een soort antidemocratische regering waar één sterke leider veel macht heeft. Het gaat om het échte volk en de mensen die daar niet bij horen. De regering bepaalt veel dingen, en mensen mogen niet hun eigen mening hebben. Het is ook vaak gericht op één nationale identiteit. Andere identiteiten mogen niet bestaan en worden vernietigd. Het fascisme ging toen vaak samen met politiek geweld. 

De groep deed de Hitlergroet bij het oude hoofdkantoor van een extreemrechtse partij dat niet meer bestaat. Die partij werd na de Tweede Wereldoorlog opgericht door volgelingen van Mussolini.  

De bijeenkomst was een herdenking van een aantal leden van die partij die in 1978 waren doodgeschoten door een linkse groep. Die herdenking wordt elk jaar gehouden. 

Op beelden van de herdenking is te zien hoe iemand roept: “voor alle gevallen kameraden”, en hoe daarna de groep hun rechterarm gestrekt in de lucht houdt. “Presente”, roepen ze uit, waarop ze nog twee keer de Hitlergroet doen en daarna uit elkaar gaan. 
De mensen uit de groep droegen bijna allemaal zwarte kleding. Dit verwijst naar vroeger, toen de fascistische groep van Mussolini ook zwarte kleding droeg. Die mensen werden “zwarthemden” genoemd. 

Bij de herdenking waren ook mensen te zien die lid zijn van de rechtse regeringspartij Fratelli d’Italia die de vorige verkiezingen won in Italië. De huidige premier, Giorgia Meloni, is ook lid van die partij. 

De oppositie van de Italiaanse regering is zeer geschokt. Een parlementariër zei dat het net wel 1924 leek i.p.v. 2024. Voor haar is de gebeurtenis onacceptabel en moeten neofascistische organisaties verboden worden. Dat staat ook in de Italiaanse Grondwet. 

De situatie is politiek gevoelig voor de Italiaanse premier Giorgia Meloni, die haar politieke loopbaan begon bij die extreemrechtse partij die nu niet meer bestaat. Na haar verkiezing als premier in 2022 heeft ze gezegd dat ze afstand heeft genomen van het neofascisme. Niet iedereen gelooft dat, ook omdat ze nog steeds lid is van de rechtse partij Fratelli d’Italia. 

Deel dit

Geef een reactie

Ga naar de inhoud