DNieuws

Uit nieuw onderzoek van wetenschappers blijkt dat er in elk flesje water heel veel kleine plastic deeltjes zitten. Eerder was al bekend dat er plasticdeeltjes in wegwerpflesjes met bronwater drijven, maar nu weten we dat het gemiddelde aantal deeltjes per liter ongeveer 240.000 is. Dit is veel meer dan wat eerder werd gedacht, namelijk 10 tot 100 keer hoger. De effecten op de gezondheid moeten nog verder worden onderzocht. 

Kleine plasticdeeltjes, genaamd microplastics, zijn al gevonden op verschillende plekken, zoals de bodem van de oceaan, longweefsel en placenta’s. Uit het onderzoek blijkt dat maar 10% van de plasticdeeltjes microplastics zijn; de overige 90% bestaat uit nog kleinere deeltjes, zogenaamde nanoplastics, die moeilijk te onderzoeken zijn. Deze ontdekkingen laten zien dat het probleem groter is dan eerder gedacht. In flesjes bronwater zijn ook materialen zoals polyethyleentereftalaat (PET) en polyamiden gevonden. Dat zijn ook schadelijke stoffen. 

Onderzoek bij dieren laat zien dat microplastics, de wat grotere deeltjes, hun groei, hormonen en immuunsysteem kunnen verstoren. Over de effecten van nanoplastics zijn nog niet alle details bekend. Maar volgens een Nederlandse wetenschapper kan het zijn dat hoe kleiner het deeltje, hoe waarschijnlijker het is dat het wordt opgenomen. Er is nog niet veel zeker, maar als het een groot stuk plastic is, zal het waarschijnlijk niet snel door bijvoorbeeld je darmen worden opgenomen. Maar als het nanoplastics zijn, heel kleine deeltjes, dan is het goed mogelijk dat ze wel in de lichaamscellen kunnen komen. 

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zei in 2019 dat er nog geen hard bewijs was voor grote gezondheidsrisico’s, maar zei ook dat er grote behoefte was aan verder onderzoek. Dat is er nu dus gekomen en het onderzoek gaat verder. 

Deel dit

Geef een reactie

Ga naar de inhoud