In Taiwan heeft de regerende Democratische Progressieve Partij (DPP) de verkiezingen gewonnen. Dit is al de 3e keer achter elkaar dat de DPP de verkiezingen wint. Hier is China niet blij mee, want de DPP wil niet dat Taiwan onder China gaat vallen en dus onafhankelijk blijven.
Wat is er precies aan de hand met Taiwan en China? Hiervoor moeten we teruggaan naar de Chinese burgeroorlog van 1927 tot 1949 tussen de communisten en nationalisten. Die oorlog werd gewonnen door de Chinese communisten en de nationalisten vluchtten naar Taiwan. Sinds die tijd bestaan er twee China’s: de Republiek China (Taiwan) en de Volksrepubliek China. De Volksrepubliek China erkent Taiwan niet en ziet het land als een afvallige provincie. Taiwan functioneert als een onafhankelijk land, maar zo wordt het niet erkend, want je mag alleen diplomatieke banden hebben met China.
Tijdens zijn overwinningstoespraak zei de nieuwe president van Taiwan Lai Ching-te dat Taiwan weer heeft laten zien dat het de democratie erg belangrijk vindt. De DPP won met iets meer dan 40 procent van de stemmen. Een andere partij, de Kuomintang, die wel met China samen wil gaan, kreeg iets meer dan 33 procent van de stemmen.
De DPP heeft geen absolute meerderheid, wat betekent dat ze een coalitiepartner moeten vinden voor hun derde termijn. In het verleden won de DPP met meer dan 50 procent, waardoor ze zonder coalitiepartners konden regeren.
De nieuwe president Lai Ching-te zei dat hij wil samenwerken met de oppositie en belangrijke onderwerpen snel wil gaan behandelen. Hij zei dat hij aan politici van andere partijen wil vragen om ministers te worden.
In aanloop naar de verkiezingen heeft China de druk op de Taiwanezen opgevoerd. China had vooral kritiek op de DPP en zei dat de verkiezingen een keuze tussen oorlog en vrede is.
China zei ook nog maar eens dat Taiwan onder China moet gaan vallen, anders volgt er geweld. In reactie hierop hoopt Lai Ching-te op vreedzame dialoog en benadrukt hij de verantwoordelijkheid voor het bewaren van vrede en stabiliteit in Taiwan.
Er is nu wel irritatie tussen Taiwan en China. Veel Westerse landen feliciteerden DPP met de overwinning, en dat vindt China niet goed.
Amerika prees de kracht van de Taiwanese democratie. President Biden van Amerika zei wel dat de VS geen onafhankelijkheid voor Taiwan steunen. China bekritiseerde de Amerikaanse felicitaties en beschuldigde de VS van het schenden van beloften over betrekkingen met Taiwan. Ook het VK kreeg kritiek. Taiwan vond die kritiek van China niet kloppen met de huidige politieke situatie in Taiwan: het gaat om de wil van het Taiwanese volk om de democratie te behouden.