DNieuws

In Nieuw-Zeeland maakt de gemeenschap van de Maori zich grote zorgen over het beleid van de centrumrechtse regering.
Sinds de nieuwe regering vorig jaar november is begonnen, hebben zij plannen gemaakt om speciaal beleid voor de Maori af te schaffen en het Verdrag van Waitangi aan te passen.

Het verdrag werd op 6 februari 1840 getekend tussen de Britten en Maori-leiders.  Door het verdrag ontstond Nieuw-Zeeland, en werd het land verdeeld tussen de Britten en de Maori.
De Maori zijn wel de eerste bewoners van Nieuw-Zeeland, maar werden later gekoloniseerd door Europeanen.

Er is een nieuw voorstel om de regels van het Verdrag van Waitangi te veranderen. Dit voorstel komt van een van de rechtse partijen in de regering.
In dat voorstel staat om de erkenning van de Maori als de eerste mensen van Nieuw-Zeeland uit het verdrag te halen.
Het verdrag heeft zowel een Engelse als een Maori-versie. In de Engelse versie staat dat de Maori hun zelfbeschikkingsrecht aan de Britten overdragen, maar dit staat niet in de Maori-versie. De Maori vechten al lange tijd voor de erkenning van hun eigen versie.

De regering denkt ook na over het opheffen van de Maori-gezondheidsraad en over andere dingen die belangrijk zijn voor de Maori.

Het is niet zomaar dat er speciaal beleid is voor de Maori, dat ongeveer 17% van de bevolking vormt. Op veel gebieden, zoals gezondheid en werk, gaat het slechter met hen dan met andere mensen in Nieuw-Zeeland. De Maori leven gemiddeld zeven jaar minder lang. Ook zitten er relatief veel Maori in de gevangenis, zijn er bijna twee keer zoveel werklozen en is er meer armoede onder hen.

Ook de Maori-taal en cultuur staan onder druk. Het is in 1987 erkend als officiële taal, maar de regering wil de taal beperken bij overheidsinstellingen.

Deel dit

Geef een reactie

Ga naar de inhoud