DNieuws

Volgens een grote Britse krant zijn Nederlanders heel goed in het ‘niks doen’. Een Britse sportschoolhouder gaat in Engeland lessen in niks doen aanbieden. Maar wat is dat niksen precies en hoe doen we dat? 

De Britten denken dat Nederlanders heel goed zijn in niksdoen. Maar een Nederlandse hoogleraar psychologie zegt juist dat wij in Nederland te weinig “niksdoen”.

Volgens de hoogleraar is het belangrijk om af en toe even niets te doen, omdat ons brein constant prikkels verwerkt en rust nodig heeft om op te laden. Het is alsof je brein een interne batterij heeft die moet worden opgeladen. 

Eigenlijk kun je nooit helemaal niets doen, zegt de hoogleraar. Maar onder ‘niks doen’ kunnen verschillende activiteiten vallen, zoals dagdromen, gewoon in een lege kamer zitten, een dutje doen, wandelen in de natuur, of zelfs de vaatwasser uitruimen, zolang je er niet actief over hoeft na te denken. 

Niet alles wat makkelijk lijkt, is echt niks doen, volgens de hoogleraar. Bijvoorbeeld, als je een uur op TikTok scrollt, verwerk je nog steeds informatie en heb je aandacht nodig.  

Het is het beste om momenten om te niksen verspreid over de dag te nemen, bijvoorbeeld tussen vergaderingen door. Tijdens een wandeling kun je beter ook niet op je telefoon kijken. 

Het lijkt simpel, maar voor veel mensen is het moeilijk. Je moet jezelf toestaan om te dagdromen en er bewust van worden. 

Uiteindelijk moet iedereen zelf ontdekken hoeveel tijd ze nodig hebben om echt niets te doen. Iedereen is anders en elk brein ook. Als je bijvoorbeeld een boek leest en je aandacht afdwaalt, is dat een teken dat je even moet niksen, zodat je je later weer kunt concentreren. 

Deel dit

Geef een reactie

Ga naar de inhoud