De plannen van de provincies en de maatregelen van de regering zijn niet genoeg om de nationale doelen voor natuur, stikstof, klimaat en water van 2030 en 2035 te halen. Dat zeggen onderzoekers van organisaties die veel kennis hebben over natuur, milieu, klimaat en stikstof, zoals RIVM [de organisatie van de overheid voor volksgezondheid en milieu, red.].
Het gaat om het herstel van kwetsbare natuurgebieden, de verbetering van de waterkwaliteit, het verminderen van de stikstofuitstoot en het aanpakken van klimaatverandering.
Er zijn extra en strengere maatregelen nodig om de doelen te bereiken. Er is veel meer natuurgrond nodig en het gebruik van landbouwgrond moet meer aangepast worden. De nieuwe mestregels en uitkoopplannen voor grote vervuilers zijn niet voldoende.
De onderzoekers vinden dat de overheid duidelijker moet zijn over welke gebieden het eerst aangepakt moeten worden en welke subsidies echt zinvol zijn. Op dit moment zijn er te veel verschillende plannen van provincies voor subsidies aan boeren die natuurmaatregelen nemen.
De provincies schatten de kosten van hun plannen ook nog eens veel meer dan er budget voor is. Er is een budget van 24,3 miljard euro t/m 2035, maar de plannen hebben meer dan het dubbele nodig.
De onderzoekers adviseren om de doelen in stukjes te verdelen, dus niet alles in 1x doen. Bijvoorbeeld door eerst de gebieden aan te pakken waar de natuur het zwaarst beschadigd is.
De onderzoekers zeggen ook dat er beter nagedacht moet worden over de taakverdeling tussen de overheid en de provincies: wie gaat wat doen? En wie gaat wat betalen?
Daarnaast moet er ook voldoende grond zijn om alle plannen uit te voeren. Bijvoorbeeld om van landbouwgrond natuur te maken.
En er is meer geld nodig om bijvoorbeeld boeren te steunen die hun veestapel willen verminderen. Of boeren die willen overstappen naar een meer natuurvriendelijke landbouw.