De afgelopen 3 dagen, van vrijdag 15 maart t/m zondag 17 maart, konden de Russen over de hele wereld gaan stemmen voor een nieuwe president in Rusland.
De president van nu, de 71-jarige Vladimir Poetin, heeft de meeste stemmen gekregen, maar de verkiezingen waren niet vrij en niet eerlijk.
Waarom niet?
Het was van tevoren allang duidelijk dat Poetin de meeste stemmen zou krijgen. Er waren maar 4 kandidaten op het stembiljet, waaronder Poetin zelf. De andere 3 kandidaten zijn trouw aan Poetin. Kandidaten die tegen Poetin zijn, kwamen niet op het stembiljet. Ook zijn er geen vrije media meer over in Rusland om een tegengeluid te laten horen.
Daarnaast waren er geen onafhankelijke waarnemers bij de verkiezingen. Dat zijn mensen van buiten Rusland die komen kijken of de verkiezingen wel goed verliepen en of de stemmers niet onder druk werden gezet om op Poetin te stemmen of dat stembiljetten niet werden vervalst.
De regering van Poetin wilde geen waarnemers toelaten. Er is dus geen onafhankelijke controle geweest.
Yulia Navalnaya, de weduwe van de bekende Russische activist Aleksej Navalny, die een paar weken geleden is overleden in een gevangenis, had de stemmers opgeroepen om gisteren, zondag 17 maart, te gaan protesteren door om precies 12.00 uur naar de stembureaus te gaan om een signaal af te geven. Dat deden ze ook: om 12.00 uur waren er lange rijen bij de stembureaus.
Veel Russen brachten een ongeldige stem uit door hun stembiljet vol te krabbelen met zinnen als ‘nee tegen de oorlog’. Sommigen legden hun stembiljet tussen de bloemen rond het graf van Navalny.
Poetin is al sinds 2000 president, en blijft dat nu tot de volgende presidentsverkiezingen in 2030. Er is nog nooit iemand eerder in Rusland zo lang aan de macht geweest.
Landen zoals Verenigde Staten, Oekraïne, Groot-Brittannië, Duitsland, Polen, hebben gezegd niet blij te zijn met de herverkiezing van Poetin en met hoe de verkiezingen zijn verlopen.