DNieuws

Vorige week heeft de Eerste Kamer ingestemd met een nieuwe wet die bedoeld is om slachtoffers van seksueel geweld en grensoverschrijdend gedrag beter te beschermen. Die wet gaat in vanaf 1 juli. 

Het wordt voor slachtoffers makkelijker om aangifte te doen van aanranding en verkrachting. Ook hoeven ze niet meer te bewijzen dat er dwang was. Seksueel lastigvallen in het openbaar wordt ook strafbaar, zoals op straat, online op sociale media en openbare websites. Daarnaast wordt het strafbaar om op een seksuele manier met kinderen te communiceren. 

In de nieuwe wet worden seksuele misdrijven zowel offline als online even streng bestraft. De maximale straffen voor verschillende seksuele misdrijven worden verhoogd en verkrachting zal nooit meer verjaren, wat betekent dat het niet uitmaakt wanneer slachtoffers aangifte doen. 

Minister Yesilgöz van Justitie zegt dat de nieuwe wet een duidelijke norm stelt: seks moet altijd vrijwillig en gelijkwaardig zijn. Het is strafbaar als iemand doorgaat met seksueel contact terwijl de ander niet wil. Ze vindt dat seksueel lastigvallen, zowel offline als online, strenger moet worden aangepakt, omdat het mensen, vooral vrouwen en kinderen, angstig maakt om zich op straat en op sociale media te begeven. 

Hoewel bewijs leveren bij seksuele misdrijven lastig is, blijft steunbewijs belangrijk. Dit kan bestaan uit sporen op het lichaam, camerabeelden of tekstberichten, omdat vaak de direct betrokkenen de enige getuigen zijn. 

Voordat de wet van kracht wordt, moeten ongeveer 25.000 politieagenten en 250 officieren van justitie een opleiding volgen. Een deel van deze officieren zal zich specifiek richten op zedendelicten. 
Sommige Eerste Kamerleden maakten zich zorgen over de haalbaarheid en handhaving van de wet. Ze willen voorkomen dat aangiften van zedendelicten te lang blijven liggen vanwege capaciteitsproblemen bij de politie en het Openbaar Ministerie. Daarom gaan deze diensten een opleiding volgen. 

Deel dit

Geef een reactie

Ga naar de inhoud