DNieuws

Het blijft maar regenen in Nederland en het is ook nog eens koud.  

Het regenachtige weer komt door lagedrukgebieden. Wanneer een hogedrukgebied boven een land hangt, betekent dat meestal weinig tot geen regen. Volgens Buienradar zien ze al lange tijd geen grote, blijvende hogedrukgebieden boven Nederland, terwijl dit de afgelopen jaren wel regelmatig zo was.  

Een hogedrukgebied ontstaat wanneer koude lucht van grote hoogte naar beneden komt. Deze lucht warmt onderweg naar beneden op en droogt uit, waardoor er minder wolken zijn.  
Bij een lagedrukgebied gebeurt het juist andersom: de lucht gaat naar boven, koelt onderweg af en wordt waterdamp die wolken worden. Dit gaat vaak samen met lagere temperaturen, wind en regen. 

Volgens Buienradar zijn er al lange tijd lagedrukgebieden die achter elkaar komen. Dat wordt door klimaatverandering versterkt.  

De straalstroom heeft ook invloed op de lage- en hogedrukgebieden. Dat is een sterke wind hoog in de lucht. Als deze wind te sterk is, worden lagedrukgebieden naar Europa geblazen. Als de wind minder sterk is, kunnen lage- en hogedrukgebieden blijven hangen. 

Wanneer een hogedrukgebied lang boven Nederland blijft hangen, ontstaat er een blokkade. Hierdoor kunnen lagedrukgebieden niet boven Nederland komen, en worden ze naar andere landen geduwd. Nederland heeft dan lang warm en droog weer.  

De hogedrukgebieden zijn nu ergens anders, vooral in het zuidoosten van Europa. Buienradar legt uit dat het nu In Griekenland en Turkije het erg heet is. Finland had in mei de vroegste hittegolf ooit. 

Toch heeft Nederland ook mooie dagen gehad. Buienradar vertelt dat er in mei uitlopers van hogedrukgebieden waren, maar die bleven niet lang hangen. 

En de komende tijd? Het weer kan snel veranderen, maar voor komende week zijn er geen grote veranderingen verwacht. Lagedrukgebieden blijven langskomen, en het is koud voor de tijd van het jaar. 

Deel dit

Geef een reactie

Ga naar de inhoud