DNieuws

Van 21 tot en met 31 juli komen doofblinde jongeren uit heel Europa samen in de prachtige natuur van het Ruhrgebied in Duitsland. 

Daar vindt voor de tweede keer het Europese Doofblinden Jongerenkamp (EDBYC – European Deafblind Youth Camp) plaats, georganiseerd door en voor doofblinde jongeren. 

“Twee jaar geleden werd in België het eerste doofblinde jongerenkamp georganiseerd, en dat was een succes!”, vertelt Lisa van der Mark aan DNieuws. Lisa is zelf doofblind en een van de organisatoren van het kamp in juli. 

Lisa legt uit dat er verschillende vormen van doofblindheid zijn: door ouderdom, vanaf de geboorte of mensen worden later in het leven geleidelijk doofblind. Vaak is deze laatste groep al slechthorend en gaat dus steeds minder horen en zien. Het bekende syndroom van Usher is daar een voorbeeld van. 

Doofblinden die vanaf de geboorte doof zijn, zijn vaak vloeiend in de gebarentaal of in de tactiele gebarentaal. Tactiele gebarentaal wordt ook wel vierhandengebarentaal genoemd. Hierbij houdt de doofblinde de handen van de ander losjes vast en voelt zo de vormen en bewegingen van de handen. In Nederland worden hierbij grotendeels de gebaren gebruikt uit de Nederlandse Gebarentaal. 

“Er is ook protactiel. Dat is een nieuwe, jonge taal die nog in ontwikkeling is. Protactiel is echt de eigen taal van doofblinden, met een andere grammatica en structuur dan visuele gebarentalen. Omdat protactiel nog nieuw is, worden er ook gebaren uit NGT ‘geleend’, maar gaandeweg wordt de eigen woordenschat steeds groter,” vertelt Lisa. 

Het is nog even afwachten hoe het jongerenkamp in juli zal verlopen, maar Lisa zegt dat het vorige kamp in België een goed inzicht gaf in hoe de mensen in de groep zich tot elkaar verhouden. Het grootste deel van de groep was doof geboren en communiceerde met (tactiele) gebarentaal, terwijl een klein deel van de deelnemers geen tot weinig gebarentaal kende. Deze mensen communiceerden vooral in gesproken en geschreven taal. Dat is ook bij het komende kamp een uitdaging. 

De organisatie van het kamp bestaat uit doofblinde mensen, die worden ondersteund door een kleine groep dove vrijwilligers. Tijdens het kamp zijn er ook DBA’s en tolken aanwezig. Lisa legt uit: “DBA’s zijn doofblinden assistenten, oftewel ziende begeleiders. Zij weten hoe te communiceren met doofblinden. Zij assisteren de doofblinden door informatie te geven waardoor zij zelfstandig blijven of waardoor zij hun zelfstandigheid kunnen ontwikkelen.” 

“Mijn rol tijdens het kamp is die van vertrouwenspersoon,” vertelt Lisa. “Met een groep van zes mensen zorgen wij ervoor dat er een veilige omgeving is. Wij zijn er ook om te luisteren en bieden advies tijdens de voorbereiding of tijdens het kamp.” 

Klik hier voor de website van EDBYC. 

Deel dit

Geef een reactie

Ga naar de inhoud