De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) wil dat mensen die hun leningen volledig hebben terugbetaald niet langer in het BKR-register worden opgenomen, behalve als er sprake is van ernstige betalingsproblemen. Mensen worden geconfronteerd met oude leningen, als ze nieuwe leningen af willen sluiten.
Het Bureau Krediet Registratie (BKR) registreert alle afgesloten leningen boven de 250 euro. Zo kunnen andere kredietaanbieders inschatten of je een extra lening kan dragen. Ook zien zij of je betalingsachterstanden hebt, of hebt gehad. Op dit moment staan ruim 10 miljoen Nederlanders in dat BKR-register.
Katja Mur, bestuurslid van de AP, zegt dat die BKR-registratie problemen kan veroorzaken bij het huren van een huis of het afsluiten van een hypotheek. Als je vroeger een keer rood hebt gestaan of een kleine betalingsachterstand had, kun je daar veel last van hebben als je een nieuwe lening wil. Ook als je allang hebt afbetaald.
Nu blijven gegevens van leningen die allang zijn afbetaald nog vijf jaar in het BKR-register staan. Een nieuw wetsvoorstel wil deze termijn verkorten naar drie jaar, maar de AP vindt dat nog te lang. Volgens Mur is het goed dat schulden worden geregistreerd om problematische schulden te voorkomen, maar het is niet nodig dat mensen nog geregistreerd blijven nadat ze hun leningen volledig hebben terugbetaald.
De AP vindt dat echte wanbetalers langer in het BKR-register moeten staan, maar het nieuwe wetsvoorstel heeft geen duidelijke regels om te bepalen wie deze wanbetalers zijn.
Mur benadrukt dat veel mensen moeite hebben om onterechte BKR-registraties aan te vechten, vooral omdat het ingewikkeld maakt dat ze bij meerdere kredietverstrekkers tegelijk leningen hebben gehad.
De AP zal deze punten bespreken met het ministerie van Financiën, dat verantwoordelijk is voor het wetsvoorstel.
BKR zelf zegt dat kredietregistratie bedoeld is om het mogelijk te maken verantwoord te lenen en problematische schulden te voorkomen. Ze zijn bereid om te praten over de voorgestelde veranderingen.