DNieuws

De Internationale Week van Doven in 2024 is van 23 tot 29 september en heeft als thema “Gebaar mee voor de rechten van gebarentaal“. Dit meldt de Wereldfederatie van Doven (World Federation of the Deaf -WFD) op hun website

Elke dag van de Internationale Week heeft een eigen thema, waarbij de Week op maandag 23 september begint. Op die maandag wordt de Internationale Dag van de Gebarentalen wereldwijd gevierd met het thema “Gebaar mee voor de rechten van gebarentaal“. Met dit thema willen doven strijden voor een betere invoering van het Verdrag inzake de rechten van personen met een handicap (CRPD), dat 20 jaar geleden werd gemaakt. In 2016 heeft Nederland het Verdrag ondertekend. 

De andere thema’s van de Week gaan over inclusief onderwijs, pleiten voor de rechten van gebarentaal, het opbouwen van weerbaarheid binnen de dovengemeenschap, diversiteit, dovencultuur en investeringen in de toekomst. De Internationale Week moedigt mensen aan om actie te ondernemen en zich in te zetten voor het bevorderen en erkennen van gebarentalen in alle landen. 

Een speciale uitdaging, de “Global Leaders Challenge,” richt zich tot wereldleiders en daagt hen uit om hun nationale gebarentalen te gebruiken ter ondersteuning van de rechten van gebarentalen. Op 23 september zullen ook openbare ruimtes wereldwijd blauw worden verlicht om eenheid en steun voor gebarentalen te symboliseren. Dit wereldwijde feest bouwt voort op de VN-resolutie uit 2017 die de Internationale Dag van de Gebarentalen instelde. 

Daarnaast is er een speciale challenge: de “Global Leaders Challenge”. Bij deze challenge wordt aan wereldleiders gevraagd om in hun nationale gebarentalen iets te zeggen. Dit is om de rechten van gebarentalen te steunen.  
 
Op maandag 23 september zullen openbare plekken over de hele wereld blauw worden verlicht om eenheid en steun voor gebarentalen te laten zien. Dit feest is gebaseerd op de VN-resolutie uit 2017 die de Internationale Dag van de Gebarentalen instelde. 

Artikel: Tine Hedin / Teckenrapport 
Vertaling + revisie: Jos de Winde

Deel dit

Geef een reactie

Ga naar de inhoud