DNieuws

Het Instituut voor Mensenrechten (MR) in Zweden heeft een nieuw rapport uitgebracht met de titel “Alles wordt in twijfel getrokken.” Dit rapport is gemaakt op basis van de antwoorden van mensen met een beperking, die hun ervaringen en ideeën over mensenrechten in Zweden hebben gedeeld. Het rapport laat zien welke problemen mensen met een beperking tegenkomen als ze hun rechten proberen te krijgen. 

Het Instituut voor Mensenrechten heeft als speciale taak om de rechten van mensen met een beperking te verbeteren. Om dit goed te kunnen doen, hebben ze de juiste informatie nodig. Het rapport “Alles wordt in twijfel getrokken” is gemaakt door het Instituut voor Mensenrechten samen met de overheidsorganisatie Autoriteit voor Participatie (MFD)

Een van de conclusies in het rapport is dat veel mensen met een beperking weinig weten over hun rechten en hoe ze die kunnen opeisen. Dit geldt vooral voor de rechten volgens het VN-verdrag Handicap. Hoewel meer dan de helft van de deelnemers weet dat het verdrag bestaat, weet een groot deel niet wat het precies betekent of hoe ze het kunnen gebruiken om hun rechten te verdedigen. 

Daarnaast liet het onderzoek zien dat veel mensen niet weten waar ze hulp kunnen krijgen als hun rechten worden geschonden. Slechts een derde van de deelnemers weet waar ze terecht kunnen voor hulp. Weinig mensen weten dat ze ook een klacht kunnen indienen bij internationale organisaties, zoals het Europees Hof of het VN-comité voor de rechten van mensen met een beperking. 

Veel deelnemers aan het onderzoek gaven aan dat ze te maken hebben met discriminatie op de arbeidsmarkt. Ze kregen niet de aanpassingen of hulp die ze nodig hebben om te kunnen werken, ook al hebben ze daar recht op. Anderen vertelden dat ze niet goed kunnen meedoen in de samenleving door slechte toegankelijkheid, zoals gebouwen die niet toegankelijk zijn, problemen met openbaar vervoer, en het ontbreken van tolken gebarentaal. 

Veel deelnemers vertelden ook dat ze niet de zorg hebben gekregen waar ze recht op hebben, bijvoorbeeld dat hen medicijnen werden geweigerd of dat ze de verkeerde behandeling kregen. Dit komt vaak doordat zorgpersoneel te weinig weet over beperkingen. Wat betreft uitkeringen en toelagen gaven veel deelnemers aan dat deze niet meer genoeg zijn door de stijgende kosten van het dagelijks leven. Sommigen hebben zelfs hun uitkeringen kwijtgeraakt zonder duidelijke uitleg, wat voor grote problemen zorgde in hun dagelijks leven. 

Er is angst dat de rechten in de toekomst verder beperkt zullen worden. Meer dan de helft van de deelnemers gaf aan bang te zijn dat de mensenrechten in Zweden zwakker zullen worden, deels door de politieke veranderingen die in het land plaatsvinden. In de afgelopen jaren zijn er een aantal (extreem)rechtse partijen populair geworden. Sommige van deze partijen willen strengere regels voor migratie, veiligheid en sociale uitkeringen. 

Klik hier voor het rapport. 

Artikel: Kenny Åkesson / Teckenrapport 
Vertaling + revisie: Jos de Winde 

Deel dit

Geef een reactie

Ga naar de inhoud