DNieuws

In Libanon zijn eergisteren en gisteren meerdere explosies geweest, waarbij veel mensen gewond raakten. Eergisteren ontploften piepers die vooral door Hezbollah-strijders werden gebruikt. Hierbij raakten minstens 3.000 mensen gewond, waarvan 400 ernstig. Twaalf mensen kwamen om, waaronder de zoon van een Hezbollah-politicus. Ook een 10-jarig meisje stierf toen de pieper van haar vader explodeerde. Ook in Syrië raakten nog veertien mensen gewond door ontploffende piepers. Die mensen zijn mogelijk ook leden van Hezbollah, een politieke en militaire groep uit Libanon. Het vecht tegen Israël en heeft ook veel invloed in de Libanese politiek. 

De explosies worden in verband gebracht met nieuwe piepers, waarvan gedacht wordt dat ze zijn gemanipuleerd door een Hongaars bedrijf, dat waarschijnlijk voor Israël werkt. 

Gisteren ontploften ook walkietalkies op verschillende plekken in Libanon. Hierbij kwamen twintig mensen om, waarvan de meeste waarschijnlijk van Hezbollah. Er vielen honderden gewonden. De explosies waren sterker dan die van de piepers, waarschijnlijk omdat er meer explosieven in zaten.  

“Ik zag dingen die je normaal alleen in films ziet,” zei Hussein Awade (54), een ooggetuige van de exploderende walkietalkies. Hij zag hoe een man ernstig gewond raakte toen een walkietalkie ontplofte. “Het apparaat vloog gewoon uit elkaar. Misschien ontploffen morgen wel aanstekers,” voegde hij toe. 

Hezbollah geeft Israël de schuld van de aanvallen, maar Israël heeft er nog niets over gezegd. De baas van de Verenigde Naties, António Guterres, waarschuwde dat de situatie kan verslechteren. De Israëlische minister van Defensie, Yoav Gallant, zei dat er een nieuwe fase begint, waarbij de spanningen tussen Israël en Hezbollah groter zullen worden. De Israëlische regering had al eerder gezegd dat ze ervoor gaan zorgen dat de 70.000 Israëliers die uit het noorden van Israël zijn gevlucht door de oorlog met Hezbollah, veilig terug kunnen komen. 

Deel dit

Geef een reactie

Ga naar de inhoud