DNieuws

Gisterochtend vroeg op maandag 23 september begon Israël met een grote aanval op Zuid-Libanon. Dat bleef de hele dag doorgaan. Israël zegt dat het daarbij 1.600 doelen heeft geraakt. Volgens Israël zijn die doelen van Hezbollah, een groep waarmee Israël al jarenlang in een staat van oorlog is. Hezbollah ziet zichzelf als een verzetsbeweging tegen Israëlische “bezetting” van zowel Palestijns als Libanees land. 

Bij de aanval zijn tot nu toe zeker 500 Libanezen gedood, waarvan 35 kinderen en 58 vrouwen. 

Vlak voor de grote aanval kregen tienduizenden Zuid-Libanezen een smsje of telefoontje van het Israëlische leger. Daarin werd verteld dat ze minstens een kilometer afstand moesten houden van elke plek die door Hezbollah wordt gebruikt. Als ze dat niet deden, zouden ze hun leven in gevaar brengen. Door die waarschuwing en door de grote aanval zijn tienduizenden Zuid-Libanezen gevlucht naar Noord-Libanon. Hierdoor zijn er vele grote files ontstaan op de wegen naar het noorden. 

Israël wil ervoor zorgen dat het noorden van Israël weer veilig is voor de Israëliers. Die Israëliers zijn het afgelopen jaar gevlucht vanwege aanvallen van Hezbollah vanuit Zuid-Libanon. Tienduizenden Israëliers willen graag terug naar hun huis. 

Hezbollah heeft ook raketten op Israël afgevuurd. Voor zover bekend is niemand daarbij omgekomen. Wel ging het luchtalarm meerdere keren af in delen van Noord-Israël. 

Op het moment van het schrijven van dit artikel blijkt dat Israël en Hezbollah nog steeds raketten naar elkaar afvuren. Daarbij zijn aan de kant van Libanon doden en gewonden gevallen. 

Daarnaast blijft Israël de Gazastrook aanvallen, waarbij er vanmorgen vroeg weer Palestijnen zijn gedood. 

De internationale wereld is bang dat door de beschietingen van Israël en Hezbollah er een totale oorlog komt tussen beide landen. Turkije waarschuwt dat de Israëlische aanvallen meer chaos in het Midden-Oosten kunnen veroorzaken. Egypte roept de Verenigde Naties (VN) en internationale machten op om in te grijpen. De VN maakt zich ook grote zorgen dat het erger wordt tussen Israël en Hezbollah. 

Deel dit

Geef een reactie

Ga naar de inhoud