DNieuws

Het kabinet begint met een proef waarbij de Belastingdienst en de Dienst Toeslagen informatie over betalingsachterstanden mogen delen met gemeenten. Hiermee kunnen mensen met schulden eerder gevonden worden en sneller hulp krijgen. Gemeenten krijgen nu al meldingen van bijvoorbeeld zorgverzekeraars en energiebedrijven. 

“Dit kabinet wil dat minder mensen schulden hebben,” zegt staatssecretaris Nobel van Participatie en Integratie, die dit plan heeft gemaakt. “Voorkomen is beter dan genezen. We willen mensen met mogelijke schulden snel helpen, zodat hun problemen niet erger worden.” 

De proef wordt de komende jaren gedaan in acht grote en middelgrote gemeenten. Dit zijn Amsterdam, Apeldoorn, Arnhem, Assen, Leiden, Nijmegen, Opsterland en Tilburg. Deze gemeenten kunnen een bericht krijgen van de Belastingdienst of de Dienst Toeslagen als mensen lange tijd betalingsachterstanden hebben. 

De diensten sturen pas een bericht naar de gemeente als mensen niet betalen na een herinnering en een aanmaning. Er moet ook eerst telefonisch contact zijn geweest. “De signalen worden pas doorgestuurd als er gedacht wordt dat er mogelijke schulden zijn,” zegt een woordvoerder van de staatssecretaris. 

Volgens de woordvoerder botst de proef niet met de AVG, de privacywetgeving. “De Belastingdienst en Dienst Toeslagen geven niet zomaar gegevens door. Er zijn duidelijke regels, allemaal volgens de wet gemeentelijke schuldhulpverlening.” 

Als gemeenten een signaal over schulden krijgen, kunnen ze mensen hulp aanbieden. Ze kijken dan wat het beste werkt in de situatie, bijvoorbeeld door iemand uit te nodigen voor een gesprek over zijn of haar geldzaken. De gemeenten die meedoen, verwachten elk jaar ongeveer 6000 mensen met betalingsproblemen hulp aan te bieden. 

Deel dit

Geef een reactie

Ga naar de inhoud