DNieuws

Een paar weken geleden had het VN-comité voor de Rechten van Personen met een Handicap in een rapport grote kritiek op Nederland. Nederland doet het niet goed met de uitvoering van het VN-verdrag Handicap. 

Nu blijkt dat Denemarken het ook niet goed doet. In een rapport van het VN-comité staat dat Denemarken op meerdere gebieden tekort schiet, vooral wat betreft de rechten van doven. 

Een van de grootste problemen is de toegang tot de Deense Gebarentaal (DTS) voor dove kinderen en hun families, en in bejaardentehuizen. Het rapport zegt dat dove kinderen en hun ouders niet genoeg kansen krijgen om de Deense Gebarentaal te leren. In bejaardentehuizen is er te weinig personeel dat gebarentaal kan, wat de communicatie voor ouderen moeilijk maakt. 

Het rapport zegt ook dat er te weinig goed opgeleide tolken DTS zijn en dat tolken op afstand maar op beperkte tijden beschikbaar zijn. Het VN-comité adviseert dat tolken 24 uur per dag beschikbaar moeten zijn en dat iedereen bij overheidsinstanties gebruik moet kunnen maken van een tolk. 

Tegn Nyt, een Deense nieuwsbron in DTS, meldt dat de Deense Dovenschap (DDL) en organisaties voor mensen met een beperking op sociale media zeggen dat ze blij zijn met de kritiek. Ze hopen dat dit zorgt voor een gesprek met politici om de rechten van doven in Denemarken te verbeteren en te beschermen. 

De Deense minister van Sociale Zaken en Huisvesting heeft gezegd dat de regering de aanbevelingen van het VN-comité zal meenemen in hun plannen om de omstandigheden voor mensen met een beperking te verbeteren. 

Artikel: Kenny Åkesson / Teckenrapport
Vertaling + revisie: Jos de Winde 

Deel dit

Geef een reactie

Ga naar de inhoud