DNieuws

Ouders doen te weinig om oogproblemen bij hun kinderen te voorkomen, waarschuwen Nederlandse organisaties tijdens de eerste Nationale Oogweek. Wereldwijd maken experts zich zorgen over de toename van bijziendheid bij kinderen. In Nederland is één op de vijf kinderen tussen de 5 en 19 jaar bijziend. Dit komt vooral doordat kinderen steeds langer naar schermen kijken. 

Hoewel ouders weten dat te veel schermtijd slecht kan zijn voor de ogen van hun kinderen, doen ze vaak te weinig om dit te voorkomen, zegt het Oogfonds. Bijziendheid die op jonge leeftijd ontstaat, kunnen later ernstige oogproblemen geven. 

Volgens Meta Neeleman, directeur van het Oogfonds, verandert het oog als je te veel naar dingen van dichtbij kijkt, zoals een scherm. “Je oog wordt langer en rekt uit, waardoor het licht niet goed op het netvlies valt. Dit veroorzaakt bijziendheid. Als dit al op jonge leeftijd gebeurt, kan het probleem later erger worden en rond je 40e voor grote problemen zorgen.” 

Deze vervorming van het oog kan ernstige oogziektes veroorzaken, zoals netvliesloslating, wat blijvende schade kan geven. Schermen zijn niet de enige oorzaak; veel lezen kan ook bijziendheid veroorzaken. Erfelijkheid speelt ook een rol, maar het toenemende schermgebruik, zelfs bij baby’s, is een grote zorg. 

Om bijziendheid te voorkomen, heeft het Oogfonds een lespakket gemaakt voor basisschoolkinderen. Dit pakket leert kinderen op een leuke manier over ooggezondheid en de 20-20-2-regel: na elke twintig minuten schermtijd, twintig seconden in de verte kijken en elke dag twee uur buiten spelen. Buitenlicht helpt het oog gezond te houden en beschermt de cellen. 

Het volgen van deze regel kan helpen om bijziendheid bij jonge kinderen te vertragen of zelfs te voorkomen. 

Deel dit

Geef een reactie

Ga naar de inhoud