DNieuws

Een paar weken geleden werd bekend dat de postbezorging vanaf 2026 misschien langer zou duren, van 1 dag naar 2 dagen. Maar minister Beljaarts van Economische Zaken heeft nu besloten om het voorstel om die bezorgtijd te verlengen voorlopig uit te stellen. In een debat in de Tweede Kamer bleek dat veel Kamerleden nog vragen hebben. Ze vinden dat de minister te snel heeft beslist dat deze verandering nodig is voor PostNL.

Beljaarts had de Tweede Kamer laten weten dat PostNL had gevraagd om meer tijd voor het bezorgen van post, behalve voor medische post en rouwpost. PostNL heeft te weinig personeel en hun kosten stijgen. Ze zeggen dat de huidige posttarieven niet genoeg zijn om die kosten te betalen. Het gaat alleen om de Universele Postdienst (UPD), een dienst die volgens de wet ervoor moet zorgen dat post in heel Nederland voor iedereen betaalbaar blijft. PostNL is de enige die deze taak uitvoert.

Uit onderzoek blijkt dat 75% van de mensen en kleine bedrijven het geen probleem vinden als de post langer onderweg is, zolang de post betrouwbaar en betaalbaar blijft. Toch is de Tweede Kamer nog voorzichtig en steunt de plannen van de minister nog niet volledig.

PostNL had eerder gevraagd om de bezorgtijd naar drie dagen te verlengen en om financiële hulp van de overheid om hun taak uit te voeren. Minister Beljaarts heeft dit verzoek afgewezen. Hij wacht nu eerst op gesprekken met de Tweede Kamer en PostNL. Begin volgend jaar komt er een rapport van de Autoriteit Consument en Markt (ACM). Daarna wordt pas een definitieve beslissing genomen.

Deel dit

Geef een reactie

Ga naar de inhoud