DNieuws

Werelddovendag (WDD) verliep dit jaar anders dan normaal. In plaats van één landelijke viering, werd de dag op meerdere locaties georganiseerd. Dit kwam omdat niemand zich had aangemeld om de landelijke organisatie op zich te nemen. In mei vroeg het bestuur van Dovenschap daarom vier welzijnsstichtingen om in hun eigen stad een mini-WDD te organiseren. Deze stichtingen waren: SWeDoRo in Rotterdam, SUDO in Utrecht, het Clubhuis voor Doven in Groningen, en SWDA in Amsterdam.

Rob Struik van SUDO legt uit dat, omdat er geen landelijke organisatie was, SUDO aan Dovenschap voorstelde om de WDD op meerdere plekken te houden. Volgens Kirsten de Ven-Smit, voorzitter extern van Dovenschap was het beter om WDD op verschillende locaties te organiseren dan helemaal geen WDD.

SWeDoRo, SUDO en het Clubhuis voor Doven waren na intern overleg enthousiast en begonnen in juni met de voorbereidingen. Er werd regelmatig overlegd om de algemene activiteiten af te stemmen, maar elke stichting organiseerde daarnaast ook eigen activiteiten. Gera Vonk-Huisjes van SWeDoRo, Joep van Vlodrop van het Clubhuis voor Doven en Rob Struik van SUDO gaven allemaal aan dat de samenwerking prettig verliep. Kirsten de Ven-Smit: “Er werd gezegd dat er eindelijk een samenwerking is tussen de welzijnsstichtingen en met Dovenschap. We zijn dichter bij elkaar gekomen.”.

Opvallend was dat SWDA in Amsterdam geen mini-WDD organiseerde. DNieuws vroeg aan Alexander Bosman, manager van SWDA, wat de reden hiervan was. “Er waren verschillende redenen,”, legde Bosman uit, “en de meest zwaarwegende waren de korte voorbereidingstijd en de wens van SWDA om WDD toch op één centrale locatie te organiseren waar iedereen elkaar kan ontmoeten. Door de WDD te spreiden voelt het voor ons dat de steden concurreren met elkaar.”.

DNieuws vroeg Bosman waarom SWDA concurrentie ziet bij meerdere mini-WDD’s en of dit betekent dat er geen samenwerking tussen de welzijnsstichtingen mogelijk is. Hier werd geen antwoord op gegeven.

Het bestuur van Dovenschap ziet de mini-WDD’s echter niet als concurrentie, maar juist als een kans voor samenwerking en overleg. Kirsten de Ven-Smit: “Eigenlijk is dit een gemiste kans voor SWDA. Hopelijk kunnen we wel samenwerken in de toekomst.”.

Deel dit

Geef een reactie

Ga naar de inhoud