In fysieke winkels komt misschien binnenkort de optie om ‘achteraf te betalen’ via pinautomaten, zoals dat nu al vaak gebeurt bij online winkelen. Betaaldiensten zoals Klarna en Adyen willen dit ook in winkels aanbieden. Hierover maken de Tweede Kamer en de Autoriteit Financiële Markten (AFM – toezichthouder op de financiële markten) zich zorgen.
Als consumenten kiezen voor ‘achteraf betalen’, lenen ze eigenlijk geld van de betaaldienst en moeten dit binnen een paar maanden terugbetalen. Maar de regels voor deze diensten zijn minder streng dan voor gewone leningen, omdat er geen rente wordt gevraagd. Daardoor wordt er niet gecontroleerd of iemand genoeg geld heeft om terug te betalen, wat het risico op schulden verhoogt. Teun van der Velden van de AFM vindt dit zorgelijk, omdat mensen snel de controle kunnen verliezen als ze vaak van deze optie gebruikmaken.
Hoewel betaal later-diensten geen rente vragen, verdienen ze geld aan hoge aanmaningskosten wanneer mensen te laat betalen. Dit maakt het volgens de AFM extra gevaarlijk voor consumenten, vooral als ze hun uitgaven niet goed in de gaten houden. De AFM vindt uitstellen van betalingen in gewone winkels een nog groter probleem, omdat klanten dan vaak kiezen voor deze optie omdat ze het geld niet hebben.
Ook de Utrechtse wethouder Linda Voortman maakt zich zorgen. Ze vroeg winkeliers om ‘achteraf betalen’ niet in te voeren, omdat vooral jongeren hierdoor meer zouden kopen dan ze kunnen betalen. De Tweede Kamer deelt deze zorgen en heeft unaniem gestemd voor een motie over een verbod op ‘later betalen’ in fysieke winkels. Pas vanaf november 2026 komen er strengere regels, maar staatssecretaris Teun Struycken (NSC) van Rechtsbescherming zegt dat deze regels niet eerder kunnen ingaan. In november zal hij verder reageren op de motie van de Tweede Kamer.