De meeste Nederlanders willen dat euthanasie (zelfgekozen dood, red.) makkelijker beschikbaar wordt. Uit een onderzoek onder bijna 20.000 deelnemers van het RTL Nieuwspanel blijkt dat 86 procent vindt dat mensen bij een voltooid leven zelf moeten kunnen kiezen om te stoppen met leven.
Op dit moment zijn de regels voor euthanasie streng: alleen mensen die ongeneeslijk ziek zijn en veel pijn hebben, komen ervoor in aanmerking. De Tweede Kamer gaat binnenkort bespreken of deze regels versoepeld kunnen worden. Eén van de ideeën is om ook gezonde ouderen met een ‘voltooid leven’ te helpen bij hun levenseinde. Niet iedereen in de Tweede Kamer is het hierover eens.
Panellid Bertil vindt dat mensen meer keuze moeten hebben voor een zelfgekozen levenseinde. Hij heeft dit van dichtbij meegemaakt: tien jaar geleden koos zijn ernstig zieke vader voor euthanasie, maar het proces was lastig omdat een tweede arts weigerde mee te werken. Uiteindelijk lukte het, maar Bertil vond het proces “schandalig en verschrikkelijk.”
D66 heeft een wetsvoorstel ingediend om mensen van 75 jaar en ouder de mogelijkheid te geven om, met medische begeleiding, voor een zelfgekozen dood te kiezen. Hierbij zijn minimaal drie uitgebreide gesprekken met een begeleider verplicht om zeker te zijn dat de wens echt is. Deze wet geldt alleen voor mensen die zelf goed kunnen beslissen, dus bijvoorbeeld mensen met dementie vallen hier niet onder.
Veel panelleden vinden dat het voorstel van D66 niet ver genoeg gaat: 44 procent wil helemaal geen leeftijdsgrens. 39 procent is wel voor een leeftijdsgrens, maar stelt vaak een jongere leeftijd voor, zoals 18 of 25 jaar.
De artsenfederatie KNMG heeft bezwaren. Ze zeggen dat veel ouderen met een doodswens vaak problemen hebben, zoals eenzaamheid en isolement. Ook vinden ze dat de leeftijdsgrens van 75 jaar zomaar gekozen lijkt en de indruk kan geven dat het leven van ouderen minder waardevol is dan dat van jongere mensen. KNMG pleit daarom voor meer aandacht voor de leefomstandigheden van ouderen, in plaats van hulp bij het sterven.