De meeste mensen weten dat zonne-energie stroom kan opwekken. Minder bekend is dat dit ook kan met planten. In het Park van Morgen in Rotterdam-Zuid zorgen planten voor stroom om straatlantaarns te laten branden. Deze techniek zou een belangrijke rol kunnen spelen in de toekomst van energieopwekking.
Planten gebruiken maar een deel van de energie die ze aanmaken, waarbij ze zonlicht, water en koolstofdioxide gebruiken om energie en zuurstof te maken. Ze halen energie uit het zonlicht om te groeien en geven zuurstof af aan de lucht.
De rest van de energie gaat via de wortels de grond in, waar bacteriën deze energie afbreken en elektrische deeltjes vrijmaken. Deze deeltjes worden opgevangen door een biologische batterij, die de lampen in het park van stroom voorziet. Dit speciale park is ontstaan door samenwerking tussen bedrijven voor duurzaamheid en de gemeente Rotterdam.
Een van de bedrijven vertelt dat ze sinds de eerste test in 2019 veel hebben geleerd. De lampen groeien nu mee met de planten, passen goed in de omgeving en geven sterk licht als er meer energie is. “Deze installatie is nu echt een belevenis,” zegt het bedrijf.
De techniek lijkt simpel, maar er is biologische kennis voor nodig. De materialen gaan lang mee en hoeven, anders dan zonnepanelen, niet vervangen te worden. Een vochtige omgeving is wel nodig. In de winter maakt de grond iets minder energie, maar door dode bladeren en ander natuurlijk materiaal in de grond blijft er genoeg stroom voor het licht.
Binnenkort kan de verlichting zelfs van kleur veranderen om de waterkwaliteit in het park te kunnen meten. De gemeente Rotterdam steunt graag zulke nieuwe projecten. “We willen van deze technologie leren en de kracht van de natuur laten zien,” zegt een woordvoerder van de gemeente.