Uit onderzoek van EenVandaag en het Algemeen Dagblad blijkt dat het UWV ook fouten heeft gemaakt bij Wajong-uitkeringen. Duizenden kwetsbare jongeren met een beperking of chronische ziekte hebben daardoor misschien een verkeerde beoordeling gekregen. Eerder werd al bekend dat het UWV fouten had gemaakt met de WIA.
Een interne steekproef van het UWV laat zien dat slechts iets meer dan de helft van de Wajong-beslissingen goed is. Bij 10% is de beslissing zeker fout en bij de rest is het niet duidelijk. Deze fouten hebben grote impact op jongeren die vaak afhankelijk zijn van een uitkering.
De problemen met de Wajong zijn al langer bekend. Een medewerker van het UWV noemde de situatie in sommige regio’s eerder dit jaar “heel slecht.” De afgelopen jaren richtte het UWV zich vooral op kortere wachttijden, waardoor er minder controle was op de kwaliteit van de beoordelingen. Hierdoor heeft het UWV nu te weinig inzicht in hoe goed die beoordelingen zijn.
Minister Eddy van Hijum (NSC) van Sociale Zaken zei eerder dat er geen bewijs was voor grote problemen bij de Wajong zoals bij de WIA. Maar uit nieuwe rapporten blijkt dat de fouten bij de Wajong ook ernstig kunnen zijn. In een Kamerbrief in oktober noemde hij dit probleem niet. Zijn woordvoerder zei dat de brief vooral ging over het aantal uitkeringen en niet over de kwaliteit van de beoordelingen.
Het UWV belooft verbeteringen en stuurt deze week een verbeteraanpak naar de minister. Van Hijum zal hierover later een update geven aan de Tweede Kamer.
In Nederland krijgen ongeveer 246.000 mensen een Wajong-uitkering. Deze uitkering is bedoeld voor jongeren die vóór hun 18e arbeidsongeschikt zijn geworden. De fouten treffen een zeer kwetsbare groep. De zorgen over de uitvoering en controle binnen het UWV worden steeds groter.