Om je kamerplant in leven te houden, zijn water en licht essentieel. Hoewel het simpel klinkt, gaat dit toch vaak fout. Marije Franken van Plantenasiel Haarlem geeft hierover advies en wijst op de meest gemaakte fouten.
De meest gemaakte fouten
1. Water geven
Water geven gaat vaak mis. Planten drogen uit bij te weinig water, maar volgens Marije krijgen planten nog vaker te veel water. Dit water zakt naar de bodem, waardoor de bovenste laag aarde snel opdroogt en je onterecht denkt dat de plant opnieuw water nodig heeft. Dit kan leiden tot wortelrot. Marije raadt daarom aan om bloempotten met een gat onderin te gebruiken, zodat overtollig water kan weglopen.
2. Licht en standplaats
Veel mensen plaatsen planten waar ze mooi staan, maar niet elke plant past in elke lichtsituatie. Vetplanten, bijvoorbeeld, houden van veel zonlicht, terwijl Calathea’s het beter doen in schaduwrijke hoekjes. Marije adviseert om bij het kopen van een plant eerst te bedenken waar deze komt te staan, zodat je de juiste plant kunt kiezen voor die plek.
Adviezen
– Voel de aarde: Steek je vingers tot twee knokkels diep in de aarde. Als de aarde lichtvochtig is, kun je nog even wachten met water geven.
– Bewateren van onderaf: Zet de pot op een schoteltje met water om te vermijden dat je te veel geeft.
– Te veel water?: Haal de plant uit de pot en laat hem uitlekken. Is het al te laat, verwijder dan de natte aarde en vervang deze door nieuwe.
– Plantenvoeding: Geef plantenvoeding alleen in het groeiseizoen (lente en zomer) en verdun deze goed.
– Speciale zorg voor cactussen: In de winter hebben cactussen geen water nodig. Geef niet te veel water, dan wordt de cactus zacht. Als de cactus verschrompelt, heeft het te weinig water gekregen of te weinig zonlicht.