Mark Rutte, de nieuwe baas van de NAVO, heeft gezegd: “We zijn niet klaar voor wat er de komende vier of vijf jaar op ons afkomt.” Hij sprak hierover in zijn eerste grote toespraak. Volgens Rutte moet er meer geld naar defensie om een grote oorlog te voorkomen. Maar daarvoor is steun nodig van de mensen in de NAVO-landen. Hij zei ook dat het “tijd is om ons geestelijk voor te bereiden op oorlog.”
Ook minister Brekelmans (VVD) van Defensie zegt dat mensen beter moeten nadenken over risico’s zoals overstromingen, stroomstoringen of pandemieën. Het kabinet-Schoof heeft daarom plannen gemaakt om Nederland sterker en beter voorbereid te maken.
De vorige crisissituaties in Nederland laten zien dat er nog veel verbeterd kan worden. In Noord-Limburg waren de flessen water snel uitverkocht toen er een gevaarlijke bacterie in het drinkwater werd gevonden. Ook tijdens een korte waterstoring in Woerden en de coronapandemie zagen we hoe snel mensen in paniek raken. Het Rode Kruis adviseert daarom om een noodpakket in huis te hebben. Dit pakket moet belangrijke spullen bevatten, zoals water, houdbaar voedsel, een zaklamp en een radio. Maar volgens Nicole van Batenburg van het Rode Kruis heeft slechts één op de vier huishoudens zo’n noodpakket.
Het Rode Kruis en de overheid voeren nu campagne om mensen bewust te maken van het belang van voorbereiding. Ze willen voorkomen dat burgers bij een ramp alles nog bij elkaar moeten zoeken. “We willen mensen niet bang maken, maar voorbereid zijn is gewoon verstandig,” zegt Van Batenburg.
Maar hoe groot is de dreiging waar Rutte en het Rode Kruis over praten? Volgens Ron Keller, oud-ambassadeur van Rusland en Oekraïne, probeert Rutte vooral mensen voor te bereiden. “Als je bereid bent een noodpakket en wat extra blikken bonen in huis te halen, ben je misschien ook bereid om meer belasting te betalen voor een hoger defensiebudget. Het gaat er vooral om mensen klaar te maken voor een nieuwe politieke richting,” zegt Keller.