DNieuws

De meeste Nederlanders willen strengere regels tegen alcohol in het verkeer. Uit een onderzoek blijkt dat 84 procent van de mensen het alcoholslot terug wil. Dit apparaat zorgt ervoor dat bestuurders niet kunnen rijden als ze alcohol hebben gedronken. Ze moeten eerst een blaastest doen voordat de auto start. Is het alcoholgehalte te hoog? Dan start de auto niet.

Driekwart van de Nederlanders is ook voor een zerotolerancebeleid voor alcohol in het verkeer. Dit betekent dat bestuurders van auto’s, motoren en fatbikes helemaal geen alcohol in hun bloed mogen hebben als ze rijden. Nu nog is de limiet voor ervaren bestuurders 0,5 promille en voor beginnende bestuurders 0,2 promille.

Het alcoholslot werd in 2011 in Nederland ingevoerd, maar in 2015 weer stopgezet. Critici vonden toen dat de maatregel te zwaar was en onvoldoende rekening hield met persoonlijke omstandigheden. Het alcoholslot kon vroeger niet in alle auto’s ingesteld worden en sommige mensen konden het niet betalen. Hierdoor verloren sommige bestuurders hun rijbewijs, terwijl anderen met een alcoholslot wel mochten rijden. Volgens Slachtofferhulp is de techniek nu beter, waardoor het alcoholslot nu wel eerlijk en goed ingevoerd kan worden.

Daarnaast wil Slachtofferhulp dat de aanpak zich vooral richt op veelplegers en niet op zerotolerancebeleid. Het is een kleine groep veelplegers die voor veel ellende zorgt. Ieder jaar komen tussen de 75 en 140 mensen om vanwege alcoholgebruik in het verkeer.

Slachtofferhulp wil dat de Tweede Kamer snel strenge regels gaat invoeren tegen alcoholgebruik in het verkeer, waaronder het opnieuw gebruiken van het alcoholslot.

Deel dit

Geef een reactie