Een gezamenlijke productie van Deaf Journalism Europe door Mona Riis (Teckenrapport), Céline Remplon (Médiapi) en Alena Barabanova (Visual Box)
Geweld tegen vrouwen is een wereldwijd probleem, maar hoe ziet dat er specifiek uit voor dove vrouwen? We spraken met dove vertegenwoordigers van organisaties in Zweden en Frankrijk die zich inzetten voor de ondersteuning en bescherming van dove vrouwen die geweld hebben meegemaakt.
In Zweden helpt de organisatie Nationale Vrouwenopvang en Ondersteuning in Gebarentaal (NJTK) dove, slechthorende en doofblinde vrouwen, evenals anderen die communiceren in gebarentaal, die allen slachtoffer zijn geworden van geweld. De opvang biedt gesprekken, juridisch advies en ondersteuning bij het leggen van contact met instanties via videogesprekken in gebarentaal. Ze bieden ook een veilig huis voor vrouwen die dringend bescherming nodig hebben. De organisatie onderstreept het belang van het creëren van een veilige omgeving waarin dove vrouwen zich gehoord en begrepen voelen. Daarnaast zetten zij zich actief in om instanties te informeren over de specifieke uitdagingen waarmee deze vrouwen worden geconfronteerd.
Bij de organisatie Dove Vrouwelijke Burgers in Solidariteit (FSCS) in Frankrijk is de situatie vergelijkbaar. Deze organisatie geeft aan dat dove vrouwen vaak extra obstakels ondervinden door taalbarrières en een gebrek aan toegankelijkheid. Volgens Franse activisten is economische uitbuiting een zeer ernstig probleem, waarbij vrouwen worden gemanipuleerd en financieel uitgekleed door hun partner. Veel vrouwen vertellen ook over de moeilijkheden bij het melden van misbruik en het verkrijgen van passende hulp, aangezien veel hulplijnen en instanties geen toegang bieden tot tolken gebarentaal.
In zowel Zweden als Frankrijk is er een grote wens om de samenwerking tussen Europese landen te vergroten om dove vrouwen te beschermen en ervoor te zorgen dat zij dezelfde toegang tot ondersteuning hebben als horende vrouwen. Eén initiatief dat kort geleden is besproken, is de oprichting van een Europees platform ter ondersteuning van dove vrouwen die slachtoffer zijn van geweld. Via dit platform kunnen de vrouwen toegang krijgen tot informatie, advies en contact met organisaties in verschillende landen. Er zijn ook voorstellen om wettelijke eisen in te voeren voor alle hulplijnen en crisiscentra om 24/7 tolken gebarentaal aan te bieden.
Activisten en experts zeggen dat er meer organisaties, betere training en meer bewustwording nodig zijn om het geweld te bestrijden. Het gaat niet alleen om het ondersteunen van degenen die het al hebben meegemaakt, maar ook om preventief te zijn door middel van voorlichting en informatiecampagnes. Het doel is duidelijk: het aantal dove vrouwen dat slachtoffer is van geweld moet nul zijn.
