Ingeschreven staan bij een studie, niet om te studeren, maar om een betaalbare studentenwoning te behouden. Dat is voor sommige studenten noodzakelijke. Peter uit Leiden en Phoenix uit Rotterdam maken gebruik van verschillende trucjes om dit te bereiken.
Peter, afgestudeerd aan de Universiteit Leiden, heeft zich ingeschreven bij de universiteit voor een master om in zijn studentenwoning te kunnen blijven. Hij heeft niet genoeg inkomen voor de reguliere huurmarkt, ondanks dat hij een deeltijdbaan heeft. Hij is op zoek naar een fulltimebaan. Ook is de wachttermijn voor een sociale huurwoning minimaal 9 jaar.
Phoenix, die een jaar uitstel nam voor haar masterscriptie om stage te lopen en werkervaring op te doen, deelt een huis met veertien medestudenten in Rotterdam.
Als ze na haar studie stage zou gaan lopen, kan ze een normale huurwoning niet betalen, omdat de stagevergoeding veel te laag is. Daarom kiest ze ervoor eerst stage te lopen en daarna haar scriptie te schrijven om haar studentenwoning te behouden.
Hoewel dit soort trucjes niet de bedoeling zijn, begrijpen veel woningorganisaties dat de situatie ingewikkeld is. De kamernood onder studenten is hoog en vervolghuisvesting is moeilijk te vinden.
Studenten kunnen een studentenwoning krijgen los van hun inkomen. Ze krijgen het gebaseerd op hun inschrijving bij een school.
Wel moet er collegegeld betaald worden. Peter betaalt rond de 2300 euro per jaar aan collegegeld. Dit bedrag bovenop de maandelijkse huur van de studentenwoning is nog steeds goedkoper dan het vinden van een normale huurwoning.
Peter is zich ervan bewust dat hij een plek inneemt van andere studenten. Voor hem zijn er 2 opties: of op straat staan, of in de studentenwoning blijven wonen. Volgens hem doen andere mensen het ook zo. Soms blijven mensen in een studentenwoning totdat ze een huis hebben gekocht.