DNieuws

Amnesty International heeft samen met een Franse organisatie een rapport gemaakt over zeer zware mensenrechtenschendingen in de kobalt- en kopermijnen van de Democratische Republiek Congo (DRC). Voor het rapport is groot onderzoek gedaan. In het rapport staat dat het uit de mijnen halen van kobalt en koper gevolgen heeft gehad: gedwongen uitzettingen van gemeenschappen en schending van de rechten van de mens, waaronder seksueel geweld, brandstichting en mishandelingen.  

In het rapport staat dat door de steeds grotere vraag naar bijvoorbeeld elektrische auto’s en mobiele telefoons, meer en meer kobalt en koper nodig is. De DRC heeft een heleboel van deze grondstoffen. Amnesty vindt de overgang naar schone energiebronnen wel belangrijk, maar de rechten en de waardigheid van de lokale gemeenschappen en van de mensen moeten worden gerespecteerd. 

In het rapport wordt geschreven dat gemeenschappen werden gedwongen hun huizen te verlaten zonder vergoedingen. Hele buurten werden kapot gemaakt door mijnuitbreidingen. Na verhuizing kwamen veel mensen in veel slechtere levensomstandigheden terecht. Gewassen werden vernietigd met bulldozers en seksueel geweld vond plaats in sommige mijnbouwgebieden.  

Een kobaltsteen (bron afbeelding: AFP via www.nos.nl)

“De bevolking van de DRC is tijdens de koloniale en post-koloniale periode uitgebuit en mishandeld, en hun rechten worden nog steeds niet gerespecteerd, terwijl de rijkdommen om hen heen worden weggehaald”, zegt Agnès Callamard van Amnesty International. 

Amnesty sprak met boeren die zagen hoe hun akkers plotseling werden afgepakt door soldaten. De gewassen werden daarna met bulldozers vernietigd om plaats te maken voor mijnbouw. 

Een vrouw vertelt dat ze door drie soldaten werd verkracht toen ze probeerde haar gewassen te redden. Het betrokken bedrijf zegt geen controle te hebben over de inzet van soldaten. 

Amnesty heeft tegen de regering van de DRC gezegd om meteen te stoppen met gedwongen uitzettingen. Ook moet DRC een onafhankelijke onderzoekscommissie oprichten om de schendingen van de mensenrechten te onderzoeken. Daarnaast wil Amnesty dat de DRC de wetten over mijnbouw en uitzettingen versterkt volgens internationale regels over mensenrechten. 

Het rapport zegt ook dat bedrijven die actief zijn in de mijnbouw, verantwoordelijk zijn. Ze moeten schendingen van mensenrechten onderzoeken, zorgen voor compensatie voor de slachtoffers en maatregelen nemen om verdere schendingen te voorkomen. 

Deel dit

Geef een reactie

Ga naar de inhoud