Op 11 januari 2024 was het 22 jaar geleden dat in Cuba het Amerikaanse militaire gevangenenkamp Guantánamo Bay werd geopend. Dertig mannen worden er nog steeds voor onbepaalde tijd zonder proces vastgehouden; de meesten zijn zelfs nooit beschuldigd van een misdaad.
Het gevangenenkamp werd opgezet in januari 2002 door Amerika. Het land zei dat het kamp was opgezet om zeer gevaarlijke gevangenen vast te houden, en om gevangenen te berechten voor oorlogsmisdaden. Dit kwam vooral na de aanslagen op de Twin Towers op 11 september 2001.
Amnesty International vraagt de Amerikaanse overheid met klem om de gevangenis te sluiten. Amnesty vindt het een schande dat het Guantánamo-gevangenenkamp, na 22 jaar, nog steeds moslimmannen buiten de Amerikaanse wet vasthoudt.
Ondanks dat de VS hun troepen uit Afghanistan hebben gehaald, zegt de regering nog steeds dat gevangenhouding zonder aanklacht of proces gerechtvaardigd is in de zogenaamde “wereldwijde oorlog tegen het terrorisme”, vertelt Amnesty
Zestien van de mannen die zonder aanklacht gevangen zitten, hebben van de Amerikaanse veiligheidsdiensten toestemming gekregen om Guantánamo te verlaten. Sommigen van hen kregen die toestemming al meer dan tien jaar geleden. Toch zitten ze er vandaag nog steeds.
De mannen die beschuldigd worden van het plannen van de aanslagen op 11 september 2001 hebben nog steeds geen rechtszaak gehad. Volgens Amnesty schendt dit niet alleen hun rechten, maar de slachtoffers en overlevenden van de aanslagen krijgen ook geen kans op gerechtigheid.
Amnesty roept de regering Biden op om alle gevangenen die niet beschuldigd zijn van misdrijven naar veilige landen brengen waar hun mensenrechten worden gerespecteerd. Als er voldoende bewijs is volgens internationale regels, moeten misdrijven eerlijk worden berecht zonder de doodstraf op te leggen.
President Biden moet deze fout eindelijk corrigeren en een einde maken aan deze gewetenloze praktijk, zoals hij en president Obama al jaren geleden beloofden, zegt Amnesty. Na 22 jaar moet de Amerikaanse regering haar belofte nakomen en de gevangenis in Guantánamo voorgoed sluiten.