Uit onderzoek van Rutgers, het expertisecentrum seksualiteit, blijkt dat 41 procent van de vrouwen die voor abortus kiezen, geen anticonceptie gebruikte. Veel van deze vrouwen dachten dat de kans op zwangerschap klein was, terwijl anderen niet nadachten over de mogelijkheid om zwanger te worden. Daarnaast waren er vrouwen die geen hormonen wilden gebruiken vanwege bijwerkingen of negatieve verhalen.
Sommige vrouwen gebruikten natuurlijke methoden, zoals het bijhouden van vruchtbare dagen met een app of het meten van temperatuur. Hoewel deze methoden inzicht kunnen geven in de cyclus, waarschuwen experts dat ze niet volledig betrouwbaar zijn. Zelfs bij vrouwen die wél anticonceptie gebruikten, ging het bij driekwart alsnog mis. Denk hierbij aan gescheurde condooms of een verkeerde inschatting van vruchtbare dagen.
Volgens abortusarts Raïna Brethouwer is het gebrek aan kennis en de invloed van verkeerde informatie een groot probleem. Veel vrouwen baseren hun keuzes op verhalen van influencers of sociale media, waar vaak negatieve of eenzijdige informatie wordt gedeeld over anticonceptie. Dit kan leiden tot onjuiste verwachtingen en keuzes.
Experts benadrukken het belang van betrouwbare voorlichting over anticonceptie, zowel voor vrouwen als mannen. Een methode kiezen die past bij de levensstijl en voorkeur van een persoon is essentieel. Dit kan in overleg met een huisarts of expert. Ook wordt aangeraden om regelmatig te evalueren of de gekozen methode nog geschikt is.
Hoewel geen enkele methode waterdicht is, is het gebruik van anticonceptie de beste manier om een ongewenste zwangerschap te voorkomen. Het verspreiden van kennis en het tegengaan van desinformatie zijn daarom cruciaal om vrouwen en mannen beter te ondersteunen in hun keuzes.