DNieuws

De 15-jarige dove Asom Khan maakt foto’s van het leven, de strijd en het verzet van de Rohingya vanuit ’s werelds grootste vluchtelingenkamp in het zuidoosten van Bangladesh. Er wonen bijna een miljoen mensen in het kamp. 

De Rohingya zijn een moslimminderheid uit Myanmar in Zuidoost-Azië. Het land heette eerst Birma. De Rohingya is een van de meest vervolgde etnische groepen ter wereld. In 2017 werden ze uit hun land gejaagd omdat het leger van Myanmar een genocide begon. Sindsdien zitten ze vast in het kamp. 

Asoms passie voor de fotografie begon in 2017. Er was toen een foto van hem gemaakt toen hij zich huilend vasthield aan een vrachtwagen tijdens de vlucht van de Rohingya uit Myanmar. Later zag hij andere mensen van de Rohingya met goedkope mobiels foto’s maken van het dagelijkse zware leven in het kamp. Hij werd erdoor geïnspireerd en begon toen zelf ook foto’s te maken. 
In zijn foto’s richt hij zich vooral op ouderen, vrouwen en mensen met een beperking. Hij maakt ook af en toe een schilderij. 
 
Asom groeide op bij zijn tante en oom nadat zijn moeder was gestorven tijdens de bevalling. Hij heeft de officiële gebarentaal nooit geleerd, dus improviseerde hij en leerde hij zijn eigen versie aan de mensen om hem heen. Maar kunst en fotografie hebben hem de vrijheid gegeven om te communiceren zonder tolk. 

 “Ik kan niet spreken, maar mijn foto’s wel. Ik maak foto’s van de ouderen – hoe ze hun dagen doorbrengen – en van hoe we hier in ons dagelijks leven lijden,” zegt Khan. 

Voor Asom is fotografie niet alleen iets persoonlijks, het is ook een manier om verbinding te maken tussen zijn gemeenschap en de buitenwereld. Hij voelt zich verantwoordelijk om de echte situatie in de vluchtelingenkampen vast te leggen en te laten zien. Zo wil hij dat de buitenwereld begrijpt wat er gebeurt en meevoelt met de Rohingya. 

Artikel: Kenny Åkesson / Teckenrapport
Vertaling + revisie: Jos de Winde 

Deel dit

Geef een reactie

Ga naar de inhoud